Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a dat asigurări azi, într-o conferință de presă că, indiferent de situația la nivel regional, toți cetățenii vor avea acces în sezonul rece căldură și electricitate.
„Vă asigur pe toți că la iarnă vom avea căldură și energie electrică. Nimeni nu va fi deconectat de la gaz, electricitate sau căldură. Da, e adevărat, va trebui să economisim, să identificăm combustibil alternativ de încălzire, să avem gospodăriile asigurate cu lemne, cărbune și să oferim compensații celor care au nevoie”, a spus Spînu.
Vicepremierul a spus că Guvernul are trei scenarii (cu probabilități de limitare a furnizării gazelor naturale în proporții de 35%, 50% și 100%) în cazul unor potențiale riscuri dacă vor exista limitări sau sistări de livrare a gazelor naturale de către Gazprom. Indiferent de decizia Gazprom, vor fi întreprinse acțiuni pentru reducerea consumului gazului în perioada rece a anului cu minim 15%.
A fost demarat procesul de achiziție a păcurii în rezerva de stat pentru Termoelectrica. Spînu spune că totalul necesar de păcură este de 216 mii de tone, care pot înlocui aproximativ 312 mln m3 de gaz, ceea ce reprezintă consumul estimat pentru perioada octombrie 2022 – aprilie 2023. Deja a fost semnat contractul de achiziție pentru primele volume de păcură pentru rezerva de stat. Va fi facilitat importul a cel puțin 100.000 tone de cărbune și va fi suplinită rezerva de stat de cărbune.
Vicepremierul a enumerat și alte măsuri întreprinse de guvern, amintind de acordul de împrumut cu BERD în valoare de 300 mil. de euro, fonduri destinate pentru situații critice, precum și implementarea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.
Andrei Spînu a precizat că R. Moldova a primit 75 de milioane de euro de la Comisia Europeană, pentru atenuarea impactului socio-economic cauzat de creșterea prețurilor la gazele naturale și pentru susținerea eforturilor în asigurarea securității energetice a țării.