„După ce șocul inițial a trecut, refugiații încep să se adapteze la noua realitate și să se gândească la starea lor de sănătate, atât cea fizică, cât și cea mintală”, spune endocrinologa Luminița Suveica din Chișinău. Luminița cooperează cu asociația obștească „Homecare”, care facilitează consultații medicale la distanță pentru refugiații din Ucraina, ca parte a programului finanțat de UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.
La patru luni după izbucnirea războiului din Ucraina, mulți dintre medicii moldoveni constată o creștere a volumului de muncă. Telemedicina ușurează povara, este de părere Tatiana Adașan, directoarea asociației „Homecare”: „Moldova se confruntă cu un deficit de cadre medicale, iar oamenii deseori nu au mijloacele financiare necesare pentru a se deplasa în centrele raionale pentru a consulta specialiștii. De aceea, în 2019 am înființat o platformă de telemedicină, pe care am pus-o și la dispoziția refugiaților”.
Până în prezent, au fost efectuate 350 de consultații la distanță pentru refugiați, de către medici cu diferite specializări: medic de familie, cardiolog, endocrinolog, chirurg, psiholog, dermatolog. Totodată, au fost implicate douăzeci de asistente medicale din toată țara.
În cele mai multe cazuri, consultațiile la distanță completează controalele obișnuite, spune Luminița Suveica: „După ce vedem mai întâi pacientul și îi recomandăm investigațiile necesare, putem să urmărim online cum decurge tratamentul”.
Majoritatea refugiaților care apelează la telemedicină suferă de diabet, probleme cardiovasculare, hipertensiune arterială sau de alte boli cronice sau acute și au nevoie de consultații de specialitate. Aceste condiții de sănătate sunt uneori declanșate sau agravate de stres și anxietate.