Recent, la Ungheni, a fost dat startul celei de-a doua etape a proiectului „Scriem cu responsabilitate, acționăm pentru comunitate”. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, unde s-au adunat parteneri de proiect și tineri care au făcut jurnalism comunitar în cadrul primei etape.

Coordonatoarea de proiect, Maria Albenițanu, a prezentat obiectivele și activitățile ce vor fi realizate în cadrul etapei a doua a proiectului.

Trainerul regional în jurnalism comunitar din Ungheni, Aliona Manciu, le-a relatat celor prezenți la eveniment despre tehnicile de realizare a acestui tip de jurnalism și a explicat cum poate el ajuta comunitățile la rezolvarea problemelor.

În cadrul evenimentului, directoarea ziarului „Expresul” din Ungheni, Natalia Junghietu, le-a povestit participanților despre cum trebuie activiștii comunitar să colaboreze și să interacționeze cu mass media în vederea sesizării și soluționării problemelor comunitare.

Ce-și propun în a doua etapă

Etapa a doua a proiectului „Scriem cu responsabilitate, acționăm pentru comunitate” își propune să dezvolte jurnalismul comunitar și să consolideze crearea unei voci media. Acest lucru se va face prin sporirea nivelului de educație media, de activism civic și libertate de exprimare a cel puțin 160 de tineri din 16 localități rurale din raioanele Căușeni, Cimișlia, Anenii Noi, Ungheni, Călărași și Fălești.

Cine susține dezvoltarea jurnalismului comunitar

Proiectul „Scriem cu responsabilitate, acționăm pentru comunitate”, ediția a doua, este implementat de Asociația „Baștina Frăsânești”, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Integrată, în cadrul Programului de Granturi 2022 pentru organizațiile de tineret al Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova.

Ce a fost realizat în cadrul primei etape

Amintim că în cadrul primei etape, care s-a derulat anul trecut, peste 200 de tineri din 16 localități rurale din raioanele Călărași, Ungheni, Ștefan Vodă și Căușeni au fost instruiți și implicați în activități practice de jurnalism comunitar. Pe parcursul anului trecut, tinerii au sesizat și au publicat materiale din comunitățile lor pe platformele jurnalist.md și în ziarul „Expresul” din Ungheni. Anul trecut, în cadrul proiectului, a fost elaborat ghidul practic „Jurnalistul comunitar”, iar la final de proiect a fost editată cu articolele cele mai relevante apărute pe platformele partenerilor informaționali www.jurnalist.md și www.expresul.md. Proiectul a culminat la Chișinău cu o Gală a tânărului jurnalist comunitar și un tur media pentru tineri în studiourile General Media Production, unde s-au familiarizat cu munca jurnaliștilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.