La 6 iulie se împlinesc 73 de ani de la deportările în masă, operate de regimul sovietic. În zilele de 5-9 iulie 1949, în cadrul operațiunii „Iug”, au fost ridicate din Basarabia 35.796 de persoane și duse în gulagurile din Siberia și Kazahstan, informează Jurnalist.md.
În localitățile din țară, la monumente dedicate victimelor deportărilor oameni s-au recules și au depus flori în amintirea celor care și-au pierdut viața în lagăre.
Conducerea țării a participat la un miting de comemorare la „Trenul durerii”, un monument amplasat în fața Gării feroviare din Chișinău.
Într-un discurs, premierul Natalia Gavrilița a spus că „nimic nu poate vindeca rănile și nu ar compensa sacrificiul făcut, dar, azi, putem să le păstrăm (deportaților) vie amintirea.”
Președintele Parlamentului, Igor Grosu a spus e de datoria generației actuale să-i ajute pe supraviețuitorii deportărilor. „Am votat în Parlament un proiect de lege care prevede ca toți copiii născuți în locurile de represiune sau în drum spre ele vor fi recunoscuți victime ale represiunilor politice, indiferent dacă părinţii lor s-au căsătorit până la sau în timpul represiunii sau dacă femeia represată care a născut era sau nu căsătorită”, a spus Igor Grosu.
Președinta Maia Sandu, aflată în vizită de lucru în Lituania, a transmis un mesaj în care a evocat drama zecilor de mii de moldoveni exilați pe pământ străin.
„Mulți ani memoria dramelor umane ale deportărilor a fost manipulată și contrafăcută. Suntem datori să recunoaștem jertfa acestor oameni și să avem grijă ca ea să nu se mai repete”, a spus Maia Sandu.
În fiecare an, la 6 iulie, în R. Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului, instituită de Parlament în 1990.