Sute de refugiați ucraineni, găzduii la Căușeni, sunt ajutați să uite de ororile războiului și să se simtă în Moldova ca acasă

0

În jur de 400 de refugiați din Ucraina, printre care mame cu  copii, dar și membri ai familiilor gazdă, au fost implicați în ultimele luni în cadrul Proiectului inițiat de Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Integrată (ADDI) „Uniți pentru Pace”. Aceștia au avut parte și de suport multilateral, grație proiectului susținut financiar de organizația cehă „People in Need”.

Activități de recuperare psihologică

Copii de diferite vârste au fost implicați în mai mult de zece ateliere cognitiv-educaționale, iar mamele lor au primit vauchere alimentare pentru diferite unități comerciale din țară.

Un eveniment din această serie a avut loc și în data de 26 iunie într-un local din Căușeni unde copii din regiunile Nicolaev, Mariupol, Harkov și Odesa din Ucraina au desenat, modelat și au participat la o terapie prin muzică.

Războiul le-a mutilat viața

De trei luni, Nichita din Nicolaev este stabilit la Căușeni. Tatăl acestuia a decedat acum doi ani, iar după invazia rusească în Ucraina adolescentul împreună cu mama sa au fost nevoiți să-și părăsească casa pentru a-și găsi siguranța în altă parte. Băiatul vorbește ca un adult despre război și spune că astfel de activități îl detașează un pic de problemele de acasă.

Și Natalia Kalina din Odessa începând cu data de 17 martie s-a mutat împreună cu cei doi copii ai săi la Căușeni. Femeia spune că nu mai au somn nici noapte din zi de când au plecat de acasă. Acolo ia rămas soțul, tata, frații și o parte din rudele apropiate. Femeia spune că locuitorii din Căușeni i-au primit foarte bine, iar astfel de activități pentru copii îi readuc la o viață normală.

Suport multilateral

În ultimele trei luni, echipa ADDI  a organizat peste zece ateliere de acest gen în care copii alături de părinții lor au participat la diferite activități distractive. Copii spun că le plac asemenea activități, iar muzica și desenul le aduce o stare de bine.

În perioada aprilie-iunie, echipa ADDI, cu suportul financiar al organizației cehe „People in Need”, a contribuit  la gestionarea locală a crizei refugiaților, dar și la susținerea psihologică a refugiaților.

În cadrul Proiectului „Uniți pentru Pace”, refugiați ucraineni găzduiți în localități din sud-estul Moldovei au fost asigurați cu cartele de telefonie și acces la internet, cu produse alimentare, articole de igienă și medicamente de primă necesitate. Refugiaților li s-a asigurat câte o masă caldă pe zi, dar și mai multe oportunități  de angajare în câmpul muncii, inclusiv în sectorul agrar.

Rodica SÂRBU,
corespondentă comunitară,
coordonatoare de proiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.