Cu votul a 59 de deputați, Parlamentul a prelungit perioada stării de urgență pentru încă 45 de zile, începând cu 24 iunie, pe întreg teritoriul R. Moldova. Opoziția s-a opus instituirii stării de urgență, spunând că guvernarea își acoperă incompetența cu stările de urgență și limitează drepturile opoziției.
Decizia a fost adoptată la propunerea Guvernului, după ce o un raport în acest sens a fost propus de Comisia pentru Situații Excepționale.
Decizia Parlamentului abilitează Comisia pentru Situații Excepționale să emită dispoziții pe perioada stării de urgență, în vederea punerii în executare a măsurilor necesare. Dispozițiile CSE sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul R. Moldova. Dispozițiile CSE intră în vigoare în momentul emiterii.
De la începutul acestui an, Parlamentul a adoptat patru decizii cu privire la instituirea/prelungirea stării de urgență, dintre care trei în contextul războiului din Ucraina.
Pentru prima oară starea de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova a fost declarată pe 17 martie 2020, în contextul pandemiei de Covid-19.