sâmbătă, decembrie 14, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Ce a spus important Maia Sandu în discursul rostit în fața absolvenților de la Harvard

Acasă Articole Asociere şi întruniri Ce a spus important Maia Sandu în discursul rostit în fața absolvenților...

Președinta Maia Sandu a rostit, aseară, un lung discurs la ceremonia de absolvire a promoției 2022 a Școlii Kennedy de administrație publică a Universității Harvard.

Prezentăm cele mai importante afirmații, în opinia noastră:

  • Nu am planificat să devin politician sau președinte al țării mele. Așadar, aveți grijă și fiți pregătiți de faptul că în călătoria voastră întortocheată veți fi duși în locuri și destinații cu totul neașteptate.
  • Când am ajuns aici, în 2009, eram un funcționar public de nivel mediu, dezamăgit de evoluțiile din țara mea. Alte țări din regiune, în special din Europa Centrală și de Est, făceau deja parte din UE, consolidându-și democrațiile și îmbunătățind nivelul de trai al cetățenilor lor.
  • La Harvard am întâlnit oameni interesanți din toată lumea, fiecare cu propria sa poveste. Și, rapid, mi-am dat seama că țara mea nu era singura care se lupta de zeci de ani. Mi-am dat seama că dezvoltarea necesită timp, iar răbdarea și perseverența sunt foarte importante. Rezultatele nu vin ușor sau repede. Aceasta s-a dovedit a fi o lecție foarte valoroasă pentru cariera mea.
  • Parcursul meu după Harvard Kennedy School a fost destul de intens. După doi ani în calitate de consilier al unuia dintre directorii executivi ai Băncii Mondiale, am primit o ofertă neașteptată de la Guvernul R. Moldova – să mă întorc acasă și să devin ministru al Educației.
  • Primul meu an ca ministru a fost, probabil, cea mai dificilă perioadă din întreaga mea viață profesională de până acum. Instituțiile Moldovei erau slabe, cu puține reguli și puține procese clar stabilite.
  • Mulți oameni au fost suspicioși cu privire la faptul că am părăsit un loc de muncă foarte bine plătit la Banca Mondială pentru un post cu un salariu de 15 ori mai mic.
  • Rezistența la schimbare, problemele copleșitoare din sectorul educației, discursul instigator la ură cu care m-am confruntat – toate mi-au făcut viața cu adevărat dificilă. La un moment dat, m-am întrebat dacă eram suficient de puternică pentru o asemenea provocare. (…) Echipa din jurul meu – și căreia îi sunt pentru totdeauna recunoscătoare – m-a ajutat enorm în acel moment.
  • Un punct culminant din acele zile, pe care vreau să-l împărtășesc cu voi, a fost lupta împotriva corupției în educație. Trișarea la examenele de absolvire a liceului era aproape un sport național. Oamenii plăteau pentru note bune. (…) Am oprit orice înșelăciune, uneori într-un mod aspru. Rezultate? Dramă națională, o furtună politică și un parlament care complotează ca să te dea afară. De ce? Rata studenților care au promovat examenele de absolvire la nivel național a scăzut de la 95% la 59%. A fost foarte dureros, dar știam că este ceea ce trebuie de făcut. Fără o bună educație, o țară nu are viitor; iar realizările educaționale trebuie câștigate, nu cumpărate!
  • În timp ce le spuneam copiilor și părinților lor că realizările educaționale trebuie câștigate, o fraudă în sectorul bancar, în valoare uluitoare de 12% din PIB-ul țării, se întâmplase cu implicarea unor instituții guvernamentale. Țara fierbea de furie.
  • Nu am intenționat niciodată să devin politician. Nu știam cum să o fac. Îmi dau seama că aici, la Harvard Kennedy School și în alte locuri bune, mulți manageri și lideri sectoriali bine educați, eficienți spun că preferă să păstreze distanța față de politică. Oamenii nu vor să se încurce cu politica. Am crezut exact la fel. Pana la un punct. Până când am decis că nu vreau să trăiesc într-o țară condusă de oameni corupți. Și asta nu însemna neapărat să te muți într-o altă țară.
  • Perspectivele înființării unui nou partid politic de la zero erau foarte incerte, condițiile fiind puternic împotriva noastră. (…) A fost nevoie de multă gândire și, în cele din urmă, de un salt de credință pentru a intra în politică, în loc să alegi o carieră diferită, liniștită și confortabilă.
  • În 2016, împreună cu echipa mea, am înregistrat partidul nostru politic. La acea vreme țara era captivă unui regim oligarhic autoritar. De ce ne-au permis să înregistrăm partidul? Cred că nu ne-au văzut ca pe o amenințare la adresa guvernării lor, ci ne-au privit ca pe o grămadă de tocilari incapabili să reprezinte o amenințare pentru regimul lor strâmb.
  • Crearea unui partid politic a însemnat multe lucruri. Înainte de toate, să arătăm oamenilor că Moldova poate avea partide politice curate, care se bazează pe donațiile oamenilor. A fost un lucru fără precedent, căci până la asta majoritatea partidelor politice de bazau pe mită și pe corupție.
  • Timp de patru ani, partidul și-a permis doar doi angajați plătiți. Toți ceilalți au fost voluntari. Unii dintre noi – voluntari cu normă întreagă, de câțiva ani. Aici au fost utile economiile făcute la locul de muncă de la Banca Mondială, pentru a putea supraviețui.
  • Rezultatele au depășit așteptările noastre. Partidul a crescut constant, câștigând sprijinul poporului și al partenerilor internaționali. Puterea a început în sfârșit să ne perceapă ca pe o amenințare. Bineînțeles că au pornit cu toții împotriva noastră.
  • După alegerile parlamentare din iarna lui 2019, deși alegerile au fost în mare măsură trucate și desfășurate după reguli nepoliticoase, fiind susținuți de oameni, am reușit să formăm o coaliție fragilă în parlament și să înlăturăm regimul oligarhic. Am devenit în sfârșit prim-ministru. Dar, ca orice alt miracol, a durat doar cinci luni. Eforturile noastre au fost întrerupte în scurt timp și din același motiv – am refuzat să facem compromisuri cu privire la valorile noastre.
  • Am candidat la alegerile prezidențiale din 2020 și am câștigat. Pentru prima dată în istoria Moldovei, o femeie a devenit președinte. (…) Țara mea e condusă acum de o femeie președinte și o femeie prim-ministru – ambele absolvente de Harvard.
  • Politica este ceea ce facem din ea. (…) Politica este despre un impact mare, real, imediat și pe termen lung. Leadership-ul politic înseamnă educarea societății și setarea unor exemple și standarde pentru societate. Este despre modelarea viitorului și despre împuternicirea oamenilor.
  • După ce am câștigat toate alegerile posibile, am inițiat în sfârșit un proces amplu de reformă. Suntem pe calea de a reforma justiția, un proces așteptat de prea mult timp.
  • Moldova este o țară mică situată într-o vecinătate geopolitică dură. Astăzi, avem un război la granița noastră. Nu poate exista nicio justificare pentru războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, o altă națiune suverană (…)
  • Războiul are un cost mare pentru Moldova. (…) Oamenii noștri atât în țară, cât și în străinătate sunt resursa noastră principală și cea mai valoroasă, și rămân principala noastră speranță și linie de viață.
  • Moldova urmărește să obțină azi statutul de țară candidată la UE (…). Obținerea statutului de candidată la UE este o ancoră pentru independența noastră, pentru dezvoltare pașnică, reforme economice și politice.
  • Lumina mea călăuzitoare a rămas fidelă principiilor mele, lucrurilor în care cred cu adevărat și la care țin. Integritatea și onestitatea m-au adus acolo unde sunt astăzi.
  • Scopul meu major este să ajut la construirea unui stat funcțional în Moldova, să mențin țara în pace cu ea însăși și cu vecinii săi, și să o apropii de UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -