Roman Yagupov și fraților Vasile și Vitalie Advahov au fost decorați cu „Ordinul de Onoare”. La fel, șefa statului a acordat Diplome de onoare pentru toată echipa proiectului „Eurovision-2022”.
Distincțiile și diplomele le-au fost acordate muzicienilor de președinta Maia Sandu în semn de apreciere a acestei valori, precum și pentru talent artistic, originalitate și activitate de creație prodigioasă.
„Este un gest de recunoștință din partea tuturor cetățenilor țării noastre, pentru sentimentul de mândrie pe care ne-ați făcut să-l trăim și pentru care le mulțumim”, a spus Maia Sandu.
Lista laureaților:
„Ordinul de Onoare” al Republicii Moldova:
- Vasile Advahov, compozitor, violonist, prim-dirijor al Orchestrei Municipale de Muzică Populară condusă de Frații Advahov, Chișinău
- Vitalie Advahov, compozitor, acordeonist, conducător artistic al Orchestrei Municipale de Muzică Populară condusă de Frații Advahov, Chișinău
- Roman Iagupov, solist și textier al Formației „Zdob și Zdub”
Diplomă de Onoare a Președintelui Republicii Moldova:
- Mihail Gâncu, compozitor, chitarist al Formației „Zdob și Zdub”
- Sveatoslav Staruș, chitarist al Formației „Zdob și Zdub”
- Andrei Cebotari, percuționist al Formației „Zdob și Zdub”
- Igor Dânga, director al Formației „Zdob și Zdub”
- Serghei Orlov, producător executiv al Proiectului „Eurovision 2022”
- Carolina Voitenco, scenografă a Proiectului „Eurovision 2022”
- Iurie Ribac, coregraf al Proiectului „Eurovision 2022”
- Lilia Advahov, PR manageră a Proiectului „Eurovision 2022”
- Ionela Advahov, translatoare a Proiectului „Eurovision 2022”
- Corina Caireac, responsabilă pentru relațiile cu presa a Proiectului „Eurovision 2022”
Recent, și Ministerul de Externe i-a decorat pe reprezentanții Moldovei de la Eurovision cu distincțiile „Meritul Diplomatic”.
Formația „Zdob și Zdub” și Vasile și Vitalie Advahov au reprezentat Moldova la Eurovision, unde s-au plasat pe locul șapte. Pe scena de la Torino, ei au interpret piesa „Trenulețul”, o piesă dansantă care sugerează istoria R. Moldova și României: Țară veche, țară nouă / Parcă-i una, parcă-s două / Ba aparte, ba-mpreună / Parcă-s două, parcă-i una…