duminică, februarie 25, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

R. Moldova a devansat SUA și România după nivelul libertății presei

Acasă Articole Altele R. Moldova a devansat SUA și România după nivelul libertății presei

Moldova a urcat în Indicele Libertății Presei, elaborat de Organizația internațională „Reporteri fără Frontiere” (RsF), de pe locul 89, în 2021, pe locul 40 în acest an, cu un scor total de 73,47 puncte.

R. Moldova și-a îmbunătățit scorurile la toți cei cinci indicatori de evaluare, dar cel mai mult a fost îmbunătățit scorul la indicatorii social și legislativ de la 85.88 la 28 și, respectiv, de la 83.0 la 21 de puncte. Moldova și-a devansat țările vecine – Ucraina (106), România (locul 56), dar și SUA (42).

Autorii Indicelui Libertății Presei menționează că mass media din Moldova este divizată în două tabere: pro-rusă și pro-occidentală, iar oligarhii și liderii politici influențează puternic politicile editoriale ale unor instituții media.

RsF notează că presa din Moldova rămâne „extrem de polarizată”, fiind marcată de instabilitatea politică și este influențată excesiv de oligarhi. Până la schimbarea puterii în Moldova, Consiliul Audiovizualului a acordat licențe de difuzare unor posturi tv afiliate PSRM, o formațiune politică pro-rusă.

Autorii studiului mai notează că instituțiile media cu conexiuni la politicieni și oligarhi domină piața de publicitate, în detrimentul presei independente.

„Într-un mediu economic dificil, instituțiile media independente nu dispun de resurse și se confruntă cu dificultăți financiare”, se arată în cercetarea RsF.

Studiul mai scoate în evidență faptul că jurnaliștii continuă să devina țintele intimidărilor din partea factorilor guvernamentali şi politici, iar accesul presei în regiunea transnistreană continuă să fie problematic.

În Indicele Libertății Presei au fost incluse 180 de țări. Pe primele trei trepte se află Norvegia, Danemarca și Suedia, iar pe ultimele trei – Iran, Eritreea și Coreea de Nord. Rusia se plasează pe locul 155, iar Belarus – pe locul 153.

Monitor Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -