Datoriile totale ale R. Moldova se cifrează, la ora actuală, la 272,5 mlrd. de lei (14,8 mlrd. USD), dintre care cea externă reprezintă 169 mlrd. de lei (9,2 mlrd. USD). Sunt cifrele prezentate de expertul economic Veaceslav Ioniță.
Potrivit expertului, datoria internă este estimată la 103,5 mlrd. de lei (5,6 mlrd USD). Datoria Guvernului, în primul trimestru, s-a apropiat de 79 mlrd de lei: dintre care datoriile externe – 46,7; iar cele interne – 32,2.
În ciuda faptului că împrumuturile externe reprezintă 2/3 din împrumuturile Guvernului R. Moldova, dobânda plătită este de patru ori mai mică decât a creditelor interne.
Dobânda care va fi plătită în 2022 de Guvern va fi de 590 mil. de lei, în timp ce pentru împrumuturile interne – cel puțin 2,5 mlrd. de lei.
„Cel mai bine pentru Moldova este să acceseze resurse financiare externe, care sunt de câteva ori mai ieftine decât cele interne. (…) Actualul Guvern și cel viitor trebuie să substituie finanțarea internă prin atragerea finanțării externe, asigurând astfel o stabilitate a cursului valutar și reducând povara de deservire a datoriei publice”, a spus economistul.
Acum, datoria Guvernului reprezintă 32% din PIB, ceea ce înseamnă unul dintre cele mai mici nivele în Europa de datorii raportat la PIB.
În ultimii ani, bugetul R. Moldova a fost unul de supraviețuire și nu de dezvoltare, spune expertul.
„R. Moldova trebuie să treacă de la buget de supraviețuire la unul de dezvoltare. Acest lucru poate fi făcut doar prin atragerea de granturi și împrumuturi externe. Este nevoie anual de 5-6% din PIB investiții în infrastructură doar din partea Guvernului”, a menționat expertul.