Decizie explozivă a Guvernului Gavrilița. Licitația pentru modernizarea „Termoelectrica” va fi anulată

0
236
horus.energy

Premierul Natalia Gavrilița a declarat, aseară, la tv8 că Guvernul nu susține contractul cu consorțiul „Horus Energy” și „Power Machines” („Silovâie mașinî” din Rusia ), iar licitația va trebuie anulată. Iar vicepremierul Andrei Spânu a declarat, aseară la Pro TV Chișinău că demersul privind întreruperea licitației va fi transmis, marți, către Banca Mondială, instituție care susține proiectul de câteva milioane de euro „Creșterea eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău”, informează Jurnalist.md.

La tv8, Gavrilița a precizat că licitația pentru lucrările de la Termoelecrica a avut loc până la învestirea Guvernului Gavrilița, după regulile și sub supravegherea Băncii Mondiale. Premierul a numit licitația ca fiind „problematică”.

„Aceste procese sunt de dinaintea războiului. Ecuația de risc s-a schimbat. A început războiul, sunt aplicate sancțiunile (împotriva Rusiei – n.r.) și riscăm inclusiv sancțiuni secundare. De aceea, Guvernul nu susține acest contract, el nu va intra în vigoare”, a declarat Natalia Gavrliță, precizând că licitația va trebui anulată.

Iar vicepremierul Andrei Spânu a declarat la Pro Tv Chișinău că „vedem ce se întâmplă în Bucea și Irpen” și că „suntem gata să punem toate restricțiile necesare ca să nu finanțăm”.

„Și asta este dilema morală pe care o avem și decizia a fost luată să întrerupem aceasta licitație. A fost luată și mâine va fi trimis către Banca Mondială demersul prin care solicităm încheierea acestei licitații și a rezultatelor ei”, a declarat Spânu.

Termoelectrica S.A. a anunțat aseară că s-a autosesizat în legătură cu declarațiile referitoare la desfășurarea procedurilor de licitație și că va reveni ulterior o reacție la subiect.

Consorțiul „Horus Energy” nu a comentat încă decizia Guvernului de la Chișinău. La sfârșitul săptămânii trecute, însă, compania anunța într-un comunicat de presă despre câștigarea licitației pentru modernizările de la Termoelectrica și despre semnarea la 8 aprilie a contractului pentru începerea lucrărilor „în  zilele următoarele”. Compania amintea că oferta sa detaliată a fost prezentată pe 5400 de pagini și că la licitația publică, deși a fost amânată de câteva ori, nu au mai fost înscriși și alți participanți. În comunicat, consorțiul făcea referire și la „falsurile și manipulările lansate în spațiul public”, și că discuțiile trebuie purtate pe necesitatea modernizării profesioniste și eficiente a sectorului energetic, nu pe teme false de geopolitică”.

Instalațiile din blocurile care urmau să fie modernizate la Termoelectrica S.A. au fost montate de „Silovîie mașinî” încă în anii’70 ai secolului trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here