La conferința de ieri a donatorilor Platformei de sprijin a R. Moldova, co-organizată de Germania, Franța și România au luat parte circa 50 de participanți: statele membre ale UE, SUA, Canada, Japonia precum și reprezentanți ai instituțiilor financiare și organizațiilor internaționale.
Partea moldoveană a prezentat cinci priorități în fața partenerilor: efort umanitar: gestionarea fluxului de refugiați și relocarea acestora în statele europene; energie: sprijinirea securității energetice a R. Moldova; combaterea corupției: susținerea guvernului în implementarea agendei de reforme, inclusiv în domeniile justiției, combaterii corupției și promovării dezvoltării economice; managementul frontierelor: afaceri interne și gestionarea eficientă a frontierelor și asistența financiară: creșterea rezilienței socio-economice.
La Berlin, Chișinăul a obţinut, în primul rând, sprijin politic. S-a reconfirmat faptul că R. Moldova aparține familiei europene, iar viitorul nostru este în Uniunea Europeană, potrivit șefului diplomației, Nicu Popescu.
Partenerii au decis susținerea R. Moldova cu un pachet financiar în valoare de peste 659 mil. de euro. Acesta include asistență financiară directă pentru bugetul țării, granturi și credite concesionale orientate pe implementarea reformelor și europenizarea R. Moldova. 108,2 de mil. de euro reprezintă sume nerambursabile şi circa 530 de mil. de euro linii de credit.
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat că guvernul României pregăteşte un pachet suplimentar de asistenţă financiară nerambursabilă în beneficiul R. Moldova în valoare de 10 mil. de euro.
Următoarea conferință a acestei platforme de sprijin pentru Moldova va avea loc peste câteva luni în România.