Octavian Armașu, guvernatorul BNM, a fost audiat azi în Parlament. Acesta a fost chemat să explice ce se întâmplă pe piața valutară și de ce activele oficiale de rezervă ale Băncii Centrale au scăzut cu circa 650 mil. USD, informează Jurnalist.md.
În fața deputaților, Armașu a informat că la 30 martie a.c. activele oficiale de rezervă ale BNM s-au cifrat la 3,426 mlrd. USD, în scădere cu 647,3 mil. USD față de nivelul maxim înregistrat în octombrie 2021, când activele erau de 4,073 mlrd. USD
Scăderea activelor oficiale de rezervă s-a produs pe fundalul a două șocuri externe – criza pe piața resurselor energetică și războiul din Ucraina, a spus Armașu. Pentru a diminua aceste șocuri, BNM a răspuns prin intervenții de vânzări pe piața valutară locală în volume necesare pentru limitarea volatilității excesive a cursului de schimb, reglarea dezechilibrului balanțelor de plăți, satisfacerea cererii de valută din partea populației și pentru menținerea stabilității macrofinanciare a R. Moldova.
În perioada octombrie 2021-martie 2022, BNM a intervenit cu vânzări nete de 712 mil. USD.
Războiul din Ucraina a provocat un agiotaj pronunțat pe piața valutară din R. Moldova. Acesta a durat 23 de zile, în perioada 24 februarie-18 martie. Deficitul de valută s-a adâncit atunci de 6,5 ori. Respectiv, a crescut necesitatea de intervenție pentru a liniști piața, iar reziliența rezervelor valutare a permis acest lucru.
Între 24 februarie-18 martie, intervențiile de vânzare efectuate de BNM s-au triplat față de cele realizate de la începutul anului până la începutul războiului, cifrându-se la 346 mil. USD, a comunicat guvernatorul.
Potrivit lui, cel mai puternic la șoc au reacționat persoanele fizice. Au fost înregistrare și refluxuri din conturile persoanelor fizice. O bună parte din leii moldovenești retrași din bănci au fost folosiți de oameni pentru procurări de valută.
Intervențiile BNM în această perioadă au fost aplicate și în concordanță de țintire a inflației și obiectivul de stabilizare a prețurilor.
Dacă nu s-ar interveni ar avea loc o depreciere a leului moldovenesc care ar conduce la prețuri mult mai mari la combustibil, ar fi creat și presiuni și mai pronunțate pe bugetele oamenilor, cheltuielile agricultorilor și ale transportatorilor, avertizează guvernatorul BNM, spunând că ar fi fost afectate finanțele publice și ar fi fost diminuată și mai mult activitatea economică.
„Noi nu țintim cursul valutar, noi țintim stabilitatea prețurilor”, a spus Armașu.
Guvernatorul spune că, prin intervențiile BNM, a fost sterilizat un volum de circa 8 miliarde de lei, ceea ce a diminuat din cererea valutei din partea sectorului financiar.
„Noi avem suficiente active oficiale de rezervă”, a subliniat Armașu.
Guvernatorul a mai spus că BNM acumulase până la cele două șocuri rezerve suficiente, acestea fiind acumulate în eventualitatea unor situații de criză. „Consider că ne-am atins obiectivul”, a menționat Octavian Armașu.
Demnitarul bancar a dat asigurări că activele oficiale de rezervă rămân a fi la un nivel destul de înalt pentru a face față provocărilor asociate cu instabilitatea geopolitică și post-pandemică.
Octavian Armașu a sugerat că situația de pe piață pare să se calmeze, iar BNM este în poziția de a cumpăra din nou valută. „Acest lucru se atestă săptămâna curentă, noi deja în martie am trecut în regim de procurare de valută. Am cumpărat deja 11,2 mil. USD în ultimele zile”, a mai spus guvernatorul Armașu.