Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, în cadrul ședinței din 15 martie, o nouă majorare a ratei de bază pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2,00 puncte procentuale de la 10,50 la sută până la nivelul de 12,50 la sută anual.
Au fost majorate și ratele de dobândă la creditele overnight de la 12,50 la sută până la nivelul de 14,50 la sută anual; iar la depozitele overnight de la 8,50 la sută până la nivelul de 10,50 la sută anual.
BNM explică că evenimentele tensionate din regiune deteriorează condițiile economice regionale și cele mondiale, cu repercusiuni severe asupra evoluției inflației globale. Se atestă creșterea excesivă a cotațiilor pe piețele internaționale asociate resurselor energetice, produselor alimentare și celor la metale prin suprapunere cu perturbările din lanțurile de producție și aprovizionare. Bursele și piețele financiare internaționale înregistrează volatilități sporite. Suplimentar, se manifestă criza umanitară generată de valul de refugiați din Ucraina.
Banca Centrală mai spune că tensiunile din regiune implică incertitudini și riscuri majore, de natură să ajusteze prognozele inflației în sens ascendent. Șocurile de prețuri sunt inevitabile oricărei economii, însă mai vulnerabile sunt țările dependente de cotațiile și de evoluțiile de pe piețele internaționale prin prisma prețurilor de import, din care face parte și R. Moldova, apreciază BNM.
Asistăm, spune BNM, la amplificarea riscurilor și incertitudinilor la nivel global, regional și național generate de conflictul din regiune, iar perspectivele condițiilor economice în contextul acestor evenimente sunt precare. Implicațiile acestor evenimente condiționează o conjunctură fără precedent în R. Moldova, economia națională fiind supusă modificărilor structurale.