Expertul economic Veaceslav Ioniță consideră că panica moldovenilor din ultimele zile pe fundalul războiului din Ucraina le-a adus caselor de schimb valuta, sub formă de marjă comercială majorată, cel puțin 30 mil. lei.
Ioniță a explicat pe blogul său că BNM are suficiente rezerve valutare, pentru a interveni în caz de necesitate pe piața valutară, din acest motiv orice panică de pe piața valutară nu are raționamente economic.
În mod obișnuit casele de schimb valutar au o marjă comercială de 9 lei pentru 100 USD și 11 lei pentru 100 EURO. Altfel spus ei câștigă 9 și 11 lei pentru o tranzacție completă de vânzare cumpărare a 100 EURO sau USD, analizează expertul.
„În perioadă de panică, casele de schimb valutar majorează enorm cursul de vânzare a valutei și lasă la un nivel scăzut cursul de cumpărare, cea ce alimentează și mai mult panica. Sfat practic: Dacă diferența dintre cursul de vânzare și cumpărarea a 100 EURO sau USD este mai mare de 20 lei, atunci sigur cineva câștigă pe seama dumneavoastră. Recomandarea mea este să nu vă aventurați în acest caz la procurări de valută. O pauză de două, trei săptămâni va pune toate lucrurile la locul lor”, notează Ioniță.
Panica moldovenilor pe piața valutară a început pe 24 februarie și a durat circa trei săptămâni, iar acum leul moldovenesc revine la cursul obișnuit.
„Deci în trei săptămâni de panică, moldovenii au procurat cel puțin 90 mil. USD în diverse valute și au plătit în plus sub formă de marjă comercială majorată minim 30 milioane lei. Altfel spus, casele de schimb valutar, au profitat din plin de panica noastră și au obținut supraprofituri de minim 30 milioane lei”, concluzionează expertul, punctând că panica are un cost prea scump.