Autorii studiului „Analiza Creșterii Economice a R. Moldova cu titlul: „Economia în 2022: de la recuperare la stagflație?”, lansat azi la Chișinău, atenționează că economia țării ar putea într-o perioadă de stagflație, informează Jurnalist.md.
Potrivit studiului, combinația dintre o creștere anemică și o inflație de două cifre – stagflație – reprezintă un mix foarte periculos, inclusiv din punct de vedere social.
„Un risc major este exacerbarea inegalităților cauzate de scumpirea hranei și impactul asupra populației cu cele mai mici venituri. Pentru păturile vulnerabile, inflația personală va fi mai mare decât media. Incertitudinea veniturilor, combinată cu scumpirile presante, poate declanșa turbulențe sociale cu consecințe politice”, atrag atenția experții.
Autorii studiului estimează că în acest an, PIB va crește cu nici 3%. Rata inflației se va situa la nivelul de aproape 14% din PIB.
În acest an, companiile se vor afla sub o presiune permanentă a creșterii prețurilor la resursele energetice, spun experții. Se vor reduce volumele exportului și importului.
În 2022 se va păstra tendința de creștere a salariilor pentru ca angajatorii să poată atrage noi angajați.
Autorii de la Exert-Grup spun că nivelul de creditare a cetățenilor și agenților economici va crește cu circa 20%. Vor crește și dobânzile la credite și, respectiv, nivelul de îndatorare a populației.
Ediția a 23-a a publicației MEGA (Moldovan Economic Growth Analysis – Analiza Creșterii Economice a R. Moldova) poate fi accesată AICI.