Cum e să-ți urmezi visul din copilărie ne-o pot spune doar cei care într-adevăr au făcut acest lucru. Este și cazul Victoriei Cucoș, care și-a transformat pasiunea de a croi și coase haine păpușilor în ceva mai mult. De la studiile în domeniul design-ului vestimentar și munca într-un atelier mic până la propria companie, acesta a fost parcursul urmat de Victoria. Când a simțit la primul loc de muncă lipsa unei creșteri profesionale, a decis că este momentul să-și dezvolte propria afacere. Ea a rămas tot în industria de prelucrare a textilelor. Deși acest domeniu reprezintă nucleul industriei prelucrătoare de pe ambele maluri ale râului Nistru și concurența e pe măsură, Victoria, având experiență în design-ul vestimentar și-a găsit, totuși, nișa de business.
„Am stabilit propriul sistem de lucru, care diferă de alte ateliere, și anume designul hainelor. Maiștrii și specialiștii noștri știu să facă aceasta, ceea ce ne oferă spațiu de manevră”, relatează Victoria.
Încet și sigur se croiește rolul de antreprenor
A schimbat rolul de designer pe cel de antreprenor. Și pentru că nu avea experiență în gestionarea unei companii, în 2021 a participat la cursurile de mentorat în afaceri – proiectul pilot „BusinessUP”, desfășurat cu suportul financiar al UE, oferit în cadrul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.
Astfel, în 2021, Victoria a beneficiat de mentorat din partea Innei Polisciuk, cosultantă în afaceri de pe malul stâng, membră a Asociației Consultanților de Afaceri din Moldova.
„Pentru a gestiona și dezvolta o întreprindere, trebuie să te dezvolți personal. În cadrul programului de mentorat am beneficiat de consultanță și am fost ghidată de specialiști care au experiență în domeniu. E minunat când ai această susținere, pentru că ești consultată corect și la timp, astfel eviți să faci greșeli”, afirmă Victoria.
Deși avusese anterior propuneri de a munci peste hotare, Victoria a ales să investească acasă și să ofere locuri de muncă inclusiv persoanelor fără experiență. La început își lansase afacerea doar în orașul natal – Tighina (Bender), iar din 2019 face naveta Tighina – Chișinău, unde și-a deschis cel de-al doilea atelier.
„A fost cam greu la început, pentru că erau echipe diferite, clienți diferiți. Ne-am adaptat treptat și prin eforturi comune am consolidat ambele echipe. Acum nu mai simt nicio diferență, chiar dacă o echipă este pe malul stâng și alta pe malul drept al Nistrului”.
În cele două ateliere, Victoria are 16 angajați și majoritatea sunt femei, așa cum este specific domeniului textil. Ambele echipe sunt în creștere și dezvoltare. Atât la Chișinău, cât și la Tighina (Bender), Victoria este în căutarea unor oameni talentați și dedicați. Chiar și acum este în proces de extindere a ambelor echipe.
„Am învățat multe de la Victoria, ea are experiență și cunoaște foarte bine toate procesele și, odată ce are multă experiență, o împărtășește”, ne comunică Alexandra Goleac, una dintre angajatele atelierului din Tighina (Bender).
Investițiile în calitate – reușita zilei de mâine
În cei aproape 20 de ani în domeniul textilelor, Victoria a înțeles faptul că trebuie să livreze produse de calitate și care-i poartă semnătura. Or, asta a învățat-o la rândul ei să transmită toată informația pe care o știe despre procesele din cadrul atelierului tuturor angajaților. Nu se vede în alte domenii de activitate. Dacă ar fi să o ia de la început, Victoria tot un atelier ar deschide.
Nici pandemia n-a reușit să-i afecteze prea mult afacerea, pentru că s-a adaptat destul de repede regimului de lucru la distanță.
„Putem face designul vestimentației și la distanță. A fost o perioadă în care am lucrat mai mult timp cu designeri din Moscova, am dezvoltat tipare, modele chiar și câteva colecții pe an. Iată în baza acestei colaborări am acumulat și experiență în lucrul la distanță.”
Mentoratul în afaceri e ca un scut de protecție
Așa cum Victoria activează într-un domeniu creativ, în toți acești ani a căutat mereu oportunități de creștere și de învățare. Astfel, în 2021, Victoria a urmat cursurile BusinessUP.
„După cursurile de instruire, în mod natural începi să acționezi altfel, cunoști legislația, știi să lucrezi corect cu oamenii, să lucrezi cu clienții, cu personalul, să ții niște evidențe contabile și treptat să dobândești cunoștințe. Este absolut necesar un astfel de mentorat”, menționează Victoria.
Deocamdată, serviciile atelierului sunt disponibile doar pentru locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, însă Victoria își dorește să își extindă arealul de comenzi atât în Vest, cât și în Est.
„Lucrăm pe piața locală, dar avem planuri, o facem pas cu pas, adică nimic nu se întâmplă haotic. Dezvoltăm întreprinderea aici pentru a obține ulterior comenzi din România sau chiar din Europa.”
Proiectul „BusinessUp”, implementat de ACA în parteneriat cu ABC Dniestr Enterprise, este realizat în cadrul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Scopul proiectului este de a oferi sprijin pentru IMM-uri vulnerabile de pe ambele maluri ale râului Nistru, pentru a menține o productivitate optimă în contextul crizei cauzate de COVID-19.
Pe parcursul anului 2021, 43 de întreprinderi micro și mici, de pe ambele maluri ale râului Nistru, au beneficiat de consiliere. 10 mentori au oferit consultanță de specialitate antreprenorilor din cele 47 de companii (22 – malul stâng, 25 – malul drept) și care au aproximativ 500 de angajați în subordine.