vineri, septembrie 22, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

O privire alternativă asupra implementării Acordului de Asociere UE-RM

Acasă Regiuni Chișinău mun. O privire alternativă asupra implementării Acordului de Asociere UE-RM

Pe parcursul celui de-al șaptelea an de implementare a Acordului de Asociere UE-Moldova (1 septembrie 2020 – 1 septembrie 2021), s-a înregistrat un progres calitativ mai înalt în acele domenii și sectoare, care au fost condiționate în cadrul programelor de suport bugetar și de asistență macrofinanciară, oferite de UE. În anul 2021 a crescut încrederea cetățenilor în UE. Peste 57% din cetățenii R. Moldova optează pentru aderarea țării lor la UE.

Acestea sunt principalele constatări ale Raportului Alternativ „Șapte ani de implementare a Acordului de Asociere UE-Moldova: progrese. constrângeri. priorități”, realizat și prezentat de Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Potrivit analiștilor IPRE, UE rămâne principalul partener de dezvoltare al R. Moldova, în anul 2020 oferind țării noastre peste 360 mln. euro în cadrul diverselor programe de asistență. În anul 2020, UE a oferit țării noastre o asistență substanțială în gestionarea crizei pandemice de COVID-19 și a oferit sprijin bugetar puternic. Iar acest an, UE a lansat un Plan special de recuperare economică a R. Moldova pentru anii 2021-2024 în valoare de 600 mln. euro.

IPRE constată că dialogul politic UE-Moldova a fost influențat de schimbările produse în politica internă de la Chișinău – în special, odată cu alegerea Maiei Sandu în funcția de șef de stat și cu alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Experții consideră că una dintre prioritățile Chișinăului rămâne adoptarea noului Plan de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere.

UE continuă să fie principalul partener comercial-economic al R. Moldova, valorificând Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE. Circa 63% din exporturi sunt orientate spre piața UE, iar circa jumătate din produsele și serviciile importate de R. Moldova sunt de origine din țările UE.

Experții IPRE susțin că sunt necesare eforturi suplimentare în domeniul cooperării internaționale în materie penală. Se impun eforturi internaționale la nivelul SUA, UE și altor țări partenere ale R. Moldova pentru activarea măsurilor restrictive și a sancțiunilor persoanelor financiare față de cleptocrații fugari și afiliații lor implicați în fraude financiare și spălarea banilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -