La 30 de ani de la obținerea independenței, R. Moldova rămâne a fi un stat fracturat, marcat de o serie de vulnerabilități cronice și eșecuri fundamentale admise de guvernările care s-au perindat în ultimele trei decenii. În această perioadă, Moldova nu s-a realizat din perspectivă de țară, stat sau chiar de națiune. Drept urmare, țara face cu greu față noilor provocări de dezvoltare.
Sunt câteva dintre concluziile Raportului de Stare a Țării 2021 (RST): „R. Moldova, la 30 de ani de independență”, elaborat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și lansat, marți, la Conferința anuală internațională MACRO 2021.
Potrivit autorilor Raportului de Stare a Țării 2021, pe parcursul celor trei decenii de independență, R. Moldova nu a reușit să-și soluționeze trei vulnerabilități principale: erodarea capitalului uman, subdezvoltarea tehnologică și vulnerabilitățile structurale.
Guvernările care s-au perindat în R. Moldova în ultimii 30 de ani au admis câteva greșeli fundamentale, care au încetinit dezvoltarea țării și i-au slăbit semnificativ pozițiile și reputația pe plan internațional. Este vorba de frauda bancară, colapsarea întreprinderilor de stat și eșecul asigurării supremației legii. Autorii raportului susțin că o problemă majoră a statului Republica Moldova, care nu a fost soluționată în ultimii 30 de ani, este corupția.
Într-o intervenție la conferință, premierul Natalia Gavrilița a menționat că Moldova se confruntă, în acest moment, cu o serie de crize, inclusiv regionale.
„Din perspectivă istorică, aceste tipuri de crize ne-au învățat să progresăm. Lecțiile învățate de pe urma crizelor în ultimii 30 de ani sunt nevoia diversificării, implicării partenerilor și diversificării politicilor publice. E foarte important să schimbăm sistemul”, a declarat Gavrilița.
Obiectivul guvernării, spune prim-ministrul, este să fie redată încrederea și speranța unui trai mai bun pentru oameni, încredere care să tempereze valul de migrație. Pentru asta e nevoie să fie realizată reforma justiției și să se facă progrese în combaterea corupției.
Raportul de Stare a Țării este o publicație anuală, care reprezintă o viziune integrată asupra dezvoltării țării. Publicația a ajuns, în acest an, la cea de-a XI-a ediție.