Este vorba de fostul spital din orașului Cornești, raionul Ungheni, care s-a pomenit într-un hal fără de hal, după ce ani de-a rândul a fost lăsat de izbeliște. Sute sau poate chiar mii de seringi și mai multe cutii cu inscripția „Pericol biologic” au fost lăsate la întâmplare în unele încăperi ale fostei instituții curative. În spital, pe vremuri, au funcționat cinci secții cu un număr total de 150 paturi – boli infecțioase, terapie, chirurgie, pediatrie și maternitate. În afară de aceste secții, funcționau și blocuri auxiliare – blocul alimentar, fizioterapie, laborator, spălătorie și morgă.
Criza, bat-o vina
Tăvălugul crizei continue din anii 90, micșorarea numărului populației din oraș și localitățile vecine, și exodul lucrătorilor medicali a dus la închiderea acestei instituții medicale.
„Secțiile s-au închis din cauza lipsei medicilor. Aceștia plecau din Cornești în alte părți, în căutarea unor slujbe mai bine plătite și mai prestigioase. Așa, în câțiva ani, secțiile s-au închis una după alta. Au fost abandonate și, în cele din urmă, se transformă, treptat, ruine”, spune îngrijorată Ana Vârtosu, medic de familie, care activează la Centrul de Sănătate din Cornești.
Un cerc vicios
Primarul orașului Cornești, Vera Buga, ridică neputincioasă din umeri. Ea ne spune că fostul spital din centrul orașului Cornești se află la balanța Consiliului Raional Ungheni. Aceasta este instituția de competența căreia ține situația spitalului. Dar se pare că eterna criză financiară face imposibilă rezolvarea problemei.
Primarul consideră că situația fostului spital din Cornești poate fi soluționată numai prin investiții majore de nivel național sau cu susținerea unor donatori internaționali. Numai așa ar putea fi reutilizat teritoriul fostei instituții medicale și rezolvată problema clădirilor abandonate.
Vera Buga a adresat un apel către comunitate, îndemnând tinerii și locuitorii activi ai orașului Cornești să se mobilizeze, alături de autoritățile locale, în vederea elaborării unor eventuale proiecte care să vină cu o soluție în cazul fostului spital.
Anterior, la spitalul din Cornești activau peste 20 de doctori şi aproape o sută de asistente medicale.
„Fantoma” sperie oamenii
Blocurile abandonate ale fostului spital și teritoriul acestuia sunt un loc de temut pentru localnici, o sperietoare.
Maria Petrova locuiește în vecinătatea „fantomei”. Ea povestește că din direcția spitalului permanent se aud zgomote și lumini ciudate, mai ales pe timp de noape.
Și Octavian Ermaliuc locuiește în apropiere și povestește că imaginea acestuia, halul în care a ajuns trezește îngrijorare locutorilor din Cornești.
Autoritățile locale spun că, în câteva rânduri, a fost sesizată poliția de către părinții care conduc copiii la școală și grădiniță, de la bătrânii care zilnic scurtează drumul spre casă și vecinii nemulțumiți de ceea ce se întâmplă pe teritoriul fostului spital din Cornești. O vreme, sectorul a fost monitorizat de poliție, dar lucrurile nu s-au prea schimbat.
Grupul de corespondenți comunitari din orașul Cornești:
Cătălina și Loredana Arap, Milina Lupu, Iuliana Sacala,
Cristina Sârbu, Dorin Cotruță și Dragoș Diaconu
Bravo, jurnaliștilor comunitari, care au abordat o problemă care frământă întrega comunitate.
Deseurile medicale gasite in fostul spital din Cornești sunt aduse de la spitalul din Ungheni pentru ca noaptea sa le arda.