Analistul economic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță consideră că învățământul superior al statului Republica Moldova poate genera sume deloc de neglijat. Ioniță crede că cifra din exportul serviciilor educaționale ar putea ajunge anual chiar și la 200 mil. USD.
În 2011, potrivit expertului, volumul de export al serviciilor educaționale era de circa 15 mil. USD. Ioniță estimează că, în prezent, R. Moldova ar câștiga anual din faptul că are studenți străini – circa 100 de mil. USD, iar dacă ar exista determinare, cifra respectivă ar putea ajunge și la 200 mil. USD.
Acum, potrivit lui Ioniță, fiecare al optulea student din sălile de curs din Moldova este student străin. Expertul crede că autoritățile moldovene trebuie să crească numărul studenților străini.
„În prezent, se duce o luptă enormă pentru piața educațională internațională. Țările depun eforturi enorme ca să câștige bani din educație. Educația studenților străini, nu că îți permite pe de o parte să ai bani, dar studenții străini permit studenților noștri să fie incluși în circuitul internațional și ne permit să asigurăm niște resurse financiare pentru universitățile noastre, ca să-și poată crește calitatea educației”, a spus expertul în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.
Potrivit economistului, acum 12 ani în Moldova își făceau studiile circa 1200 de studenți străini, iar astăzi ar fi circa 4600 de studenți. Cei mai mulți studenți străini care vin să învețe în Moldova sunt din România, Israel, Ucraina, Siria și Iordania.
Pe de altă parte, numărul de studenți a scăzut în Moldova de la 128 de mii în anii de studii 2007-2008, la 57 de mii în 2019-2020.