Un studiu realizat pentru Oficiul Coordonatorului Rezident al ONU și OIM arată că 66% dintre moldovenii din străinătate și-ar dori să revină în Moldova, dacă ar apărea oportunități de angajare pentru un salariu minim sub 2.000 de euro, cu o valoare mediană a salariului minim de 1.200 de euro.
Printre alte condiții ce face ca moldovenii să revină în patrie ar fi, potrivit studiului, o guvernare puternică și un stat de drept, inclusiv crearea locurilor de muncă și a oportunităților de investiții.
Studiul a mai arăta că mai bine de 65% din cetățenii moldoveni din străinătate ar dori să facă investiți în Moldova în mare parte în turism și educație (39% fiecare). Majoritatea (88%) respondenților cred că bariera principală pentru contribuția diasporei la dezvoltarea națională a Moldova este nivelul înalt de corupție și lipsa încrederii în organizații care ar gestiona resursele.
Printre cele mai importante trei impedimente pentru dezvoltarea Moldovei și asigurarea bunăstării populației, respondenții au menționat: nivelul înalt al corupției și lipsa justiției (76%), lipsa locurilor de muncă bine plătite și lipsa oportunităților de dezvoltare a afacerilor (44%), inegalitățile mari și sărăcia în rândul grupurilor de populație (40%).
Aproximativ 56% din migranții moldoveni consideră că oamenii care trăiesc în sărăcie sunt cei mai marginalizați și discriminați, urmați de persoanele cu dizabilități (54%) și persoanele în etate (45%).
Studiul a fost realizat în perioada 9 august – 1 septembrie 2021. Respondenții sunt migranți stabiliți legal pe termen lung, care sunt angajați oficial.