În Moldova, doar trei din zece persoane cu vârstele cuprinse între 60 şi 79 de ani au acces la tehnologiile digitale, față de opt din zece persoane mai tinere. Datele se conțin în Indicele Îmbătrânirii Active, lansat astăzi, de Ziua Internațională a Vârstnicilor, de UNFPA Moldova în cadrul unei conferințe privind îmbătrânirea activă și digitalizarea vârstnicilor.
Raportul mai arată că șapte din zece persoane cu vârsta de 55 ani și peste au posibilități limitate pentru a-și valorifica potențialul deplin prin angajare, participare la viața socială, culturală şi viața independentă. Potrivit raportului citat, în comparație cu statele UE, în Moldova sunt necesare eforturi substanțiale în crearea unui mediul favorabil pentru îmbătrânirea activă și pentru a înregistra progrese ca țări precum Suedia, Olanda sau Danemarca, aflate în topul clasamentului.
„UNFPA, împreună cu partenerii săi, contribuie la construirea unui dialog între generații, creează legături între tineri și persoanele în vârstă, sprijinind în același timp incluziunea digitală a persoanelor în vârstă pentru comunități mai reziliente”, a afirmat la conferință Nigina Abaszada, reprezentanta rezidentă a UNFPA.
„Vârstnicii sunt părinții, bunicii noștri, și trebuie să investim în ei la nivel de politici, servicii. Ceea ce vom face în Guvern azi, ne așteaptă pe noi mâine. Niciodată nu este prea târziu pentru a învăța, iar tehnologia ne deschide noi oportunități de incluziune”, a afirmat viceprim-ministru pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu.
Iar Caroline Tissot, directoarea biroului de Cooperare al Elveției, a spus în cadrul conferinței privind digitalizarea vârstnicilor și îmbătrânirea activă că tinerii trebuie să aibă un rol important în transferul de cunoștințe către persoanele în vârstă, inclusiv în domeniul tehnologiilor.