luni, decembrie 11, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Moldova îmbătrânește iremediabil și în ritmuri alarmante

Acasă Regiuni Chișinău mun. Moldova îmbătrânește iremediabil și în ritmuri alarmante

Coeficientul de îmbătrânire a populaţiei R. Moldova a constituit, la începutul acestui an, 22,5%, ceea ce corespunde unui nivel înalt de îmbătrânire demografică. Asta rezultă din informațiile publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

Alarmant este că, în ultimii ani, nivelul de îmbătrânire a țării crește constant. Față de anul 2017, bunăoară, acesta s-a majorat de 3,3 p.p. În ultimii cinci ani, a crescut cel mai mult ponderea vârstnicilor din grupul de vârstă de 70-74 de ani – cu 6,0 p.p. (de la 13,0% la începutul anului 2017, până la 19,% la începutul anului 2021).

BNS menționează că, la începutul acestui an, în țară locuiau 584 mii persoane în vârstă de 60 ani şi peste, ceea ce constituie 22,5% din totalul populației. Din numărul total al vârstnicilor, 349,5 mii persoane erau femei (sau 59,9%), fiecare a treia persoană era între 60-64 ani, iar 61,2 mii persoane (sau 10,5%) constituiau persoanele care au depășit vârsta de 80 ani.

Datele statistice oficiale arată că numărul persoanelor vârstnice active din punct de vedere economic în anul 2020 a fost de puțin peste 80 de mii, adică 9,3% din totalul persoanelor active. Fiecare a patra persoană vârstnică ocupată a lucrat în activităţi agricole, iar fiecare a treia persoană a lucrat în sfera serviciilor sociale, prestate în special de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -