Grupul de arheologi care, în aceste zile, efectuează săpături la Cetatea Soroca au descoperit un sistem de drenaj, formată dintr-o rețea de canale, al cetății la cinci metri adâncime de la nivelul de călcare al fortăreței. Jurnaliștii de la Observatorul de Nord din Soroca au realizat primele filmări ale sistemului de drenaj, construit acum cinci secole.
Arheologii bănuiau că cetatea ar avea un sistem de drenaj, iar descoperirea importantă din una din „gurile de lup”, unde decurg săpăturile, a conformat ipoteza lor.
Istoricul Ion Ursu spune că sistemul de drenaj este funcțional, doar că trebuie curățat.
„Este un drenaj foarte bine gândit. E o rețea de canale care trec sub pereții laterali. Urmează să le degajăm de nămolul depus, aici fiind un strat de vreo jumătate de metru. Canalele sunt foarte bine lucrate, au pereții neteziți și făcuți ca să fie impermeabili. Canalele sunt funcționale”, le-a povestit istoricul jurnaliștilor soroceni.
Istoricii susțin că sistemul de drenaj denotă faptul că cetatea a fost gândită bine din punct de vedere arhitectural și nu a fost construită după „tehnologii primitive”.