Patru organizații de media și-au exprimat dezacordul și îngrijorarea în legătură cu modificările operate la Codul serviciilor media audiovizuale, adoptate de Parlament la 23 septembrie. Modificările prevăd, între altele, posibilitatea revocării din funcție, în mod colectiv sau individual, a membrilor Consiliului Audiovizualului (CA) în cazul în care va fi constatată activitatea „defectuoasă” a autorității ori executarea necorespunzătoare a obligațiilor de membru al autorității audiovizuale.
Semnatarii declarației consideră că membrii CA, ca și membrii oricărei autorități publice, trebuie să demonstreze responsabilitate sau să fie responsabilizați.
„Constatăm că eficiența redusă a CA este cauzată, de fapt, nu de inamovibilitatea membrilor acestei instituții, ci de procedura de desemnare a acestora, contrar legii, pe criterii politice, în urma unor concursuri publice mimate și a lipsei unui control parlamentar adecvat al modului în care își onorează obligațiile prevăzute de lege”, se arată în declarația, citată de Monitor Media.
APEL, CJI, Centrul „Acces-Info” și „Media Guard”, semnatarii declarației, sunt de părere că modificările operate la lege descurajează reprezentanții societății civile de a participa la concursul anunțat de comisia parlamentară de specialitate pentru funcțiile vacante din CA.
„Noile modificări ale legii nu fortifică independența CA, ci, dimpotrivă, fac această instituție dependentă de voința politică și pot determina membrii CA să ia decizii pe placul puterii”, consideră autorii declarației.
Semnatarii mai notează că sunt dispuși și deciși să contribuie la schimbările mult așteptate în domeniul mass-media.