duminică, decembrie 8, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

FOTO. Groapa de gunoi din Ursoaia, raionul Căușeni, în bătaia vântului și a ignoranței

Acasă Regiuni Căușeni FOTO. Groapa de gunoi din Ursoaia, raionul Căușeni, în bătaia vântului și...

Management ineficient al deșeurilor la gunoiștea satului Ursoaia, raionul Căușeni. Autoritățile locale s-au limitat numai în a rezerva, la marginea satului, un spațiu pentru gunoiște. Nu a avut însă bani ca să finanțeze îngrădirea terenului respectiv cu un gard de plasă metalică pentru ca să fie împiedicată răspândească pe terenurile agricole din preajmă a pungilor, sacilor, sticlelor din plastic și altor deșeuri.

Autoritățile locale spun că pentru o bună gestionare a deșeurilor sunt necesare fonduri importante, de care primăria duce lipsă. Totuși, unele măsuri în sensul ameliorării situației se întreprind.

„S-a cumpărat un buldoexcavator, care  a fost transmis la balanța întreprinderii municipale de resort pentru a efectua lucrările necesare atât la gunoiște, cât și pentru alte lucrări în raza localității”, ne-a comunicat Elena Marjinean, primarul satului Ursoaia.

Edilul a mai spus că autoritățile vor căuta soluții suplimentare pentru a îmbunătăți situația la groapa de gunoi.

Managementul deșeurilor la poligonul din Ursoaia este dezordonat. Mulți localnici își cară gunoiul cu transportul personal și îl aruncă la întâmplare. Asta chiar dacă la dispoziția sătenilor este pus un tractor care colectează și transportă gunoiul în fiecare zi de sâmbătă. Totuși, problema acută este lipsa unui gard la gunoiște. Priveliștea din zonă este, pur și simplu, dezolantă – ea ne indică gradul de educație ecologică a localnicilor și cât de mult țin la mediul ambiant.

Tinerii cu inițiativă din satul Ursoaia au îndemnat localnicii să fie mai grijulii cu mediul ambiant și să identifice soluții în vederea organizării colectării selective a deșeurilor în localitate.

Satul Ursoaia are în jur de 2500 de locuitori.

Grupul de jurnaliști comunitari:
Nichita Agapi, Radu Znacoveanu,
Stanislav Catanoi, Alexandru Berlinschi
și Vlad Platon

 

8 COMENTARII

  1. Acest peisaj imi aminteste de groapa de gunoi din localitatea mea natala, din pacate asa privelisti putem observa in multe sate din Moldova, e timoul sa intreprindem ceva, haideti sa salvam pasunile si ecosistemele!!!

  2. In satul Volovița nu este casa de cultura. Dacă ar fi un cămin cultural atunci se va dezvolta gustul artistic al locuitorilor, ar ajuta la întărirea culturii frumosului, care innobilizează și înalță inima poporului. Dar cred ca dacă toți locuitorii comunei ar contribui câte puțin atunci am ajunge la scopul dorit

  3. În localitatea Rubleniţa raionul Soroca sunt prezente următoarele probleme:
    1.Lipsa curățeniei în păduri deoarece sunt oameni iresponsabili ce lasă murdărie din urma lor.
    2. Stadionul este în construcţie şi nu se mai termină de construit.
    3. Nu este peste tot în localitate iluminare stradala

  4. O problemă din localitatea mea natală și anume comuna Moscovei, r. Cahul eate faptul că nu există un loc de agrement unde oamenii și-ar putea petrece timpul sănătos și fără a aduce daune mediului înconjurător. Cred că un asemenea loc ar trebuie să fie interesant tuturor vârstelor astfel făcând o relație între tineri și oamenii în ietate.

  5. Una din problemele cu care se confrunta Cahulul,cred ca este “mizeria”. Cu câteva luni în urmă,împreuna cu Fondul Pentru Tineri,Cahul, am participat la salubrizarea unui teritoriu in care curge râulețul lacului Frumoasa. Spre uimirea mea,peste aproximativ o lună, locul unde eventual am facut curat,s-a transformat din nou într-un mediu murdar din cauza deșeurilor. Faptul acesta a avut o influență extrem de negativă. In aceasta situatie am fost cuprinsa de dezamagire.

  6. Satul Rublenița raionul Soroca se confrunta cu următoarele probleme ce se cer rezolvate cu participare activă a autorităților locale ,societății civile care urmează să le rezolvam:
    1) Finisarea construcției stadionului sătesc
    2)Menținerea curățeniei în parcul pentru copii
    3) Existența unui semafor la trecerea pietonala de lângă școală
    4)Îngrădirea gunoistelor din imprerul satului
    5) Plasarea camerelor video de supraveghere la intrarea și ieșirea din sat

  7. Din păcate sunt multe localități care se confruntă cu această problemă. Îngrădirea zonei chiar ar fi o soluție eficientă, dar starea acestei gunoisti depinde și de responsabilizarea membrilor comunității care lasă gunoiul oriunde. Este important ca localnicii să conștientizeze cât de mult afectam mediul ambiant cu o așa atitudine. Bravo tinerilor cărora le pasă și se implică. Documentarea acestei probleme este deja un prim pas făcut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -