Traducătorul și poetul Teo Chiriac a fost ales, vineri, 10 septembrie, președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Noul președinte al Uniunii Scriitorilor a fost ales cu 118 voturi din cele 139 exprimate. Teo Chiriac l-a înlocuit în funcție pe poetul Arcadie Suceveanu, care a condus organizația scriitorilor din anul 2010.
Uniunea Scriitorilor are de rezolvat mai multe probleme ale scriitorilor. Activăm în noi condiții și ne propunem să adoptăm o nouă strategie de activitate a Uniunii Scriitorilor, a spus Teo Chiriac la adunarea generală.
Programul lui Teo Chiriac are titlul „În căutarea echilibrului”, despre care autorul spune că este unul „romantic”.
Teo Chiriac își propune, între altele, ca sarcină prioritară nu doar de a menține pe linia de plutire ,,ambarcațiunea” USM, ci și „pentru ca ea să (re)devină o navă de linie, o navă-far.”
Printre alte priorități ale lui Teo Chiriac se numără elaborarea unui „proiect național de investiții financiare din bugetul de stat” privind reparația și utilizarea sediului Uniunii Scriitorilor la capacitățile ei optime. Chiriac spune că degradarea sediului instituției sub acțiunea timpului și a factorilor de uzură trebuie stopat.
Teo Chiriac are 65 de ani și s-a născut în satul Coşerniţa, raionul Floreşti. În 1979 a absolvit Facultatea de Filologie, secţia Jurnalism, a Universității de Stat din Moldova. A debutat în 1987 cu volumul „Lucrare de control”. A semnat mai multe cărți, printre care „Salonul 33”, „Monstrul Sacru”, „Cer lângă cer”, „Fricțiunea dintre totul și nimic. Teofanii în format A4”. A fost distins cu mai multe premii literare din R. Moldova și România.
În cadrul adunării generale a Uniunii Scriitorilor au fost aleși noi membri ai structurilor de administrare a organizației scriitorilor, inclusiv 15 membri ai Consiliului. Au fost adoptate și o serie de modificări la statutul Uniunii Scriitorilor.
D-le Chiriac unde sunt noii N. Dabija, L. Lari, G. Vieru, I. Hadârcă, I. Ungureanu, L. Istrati, , A. Reniţă, I. Vtamanu şi alţii de altă dată atât de necesari încă şi timpului prezent. Înţeleg că D-ră personal nu sunteţi de vină dar acest lucu dar care trebuie să Vă îngrijorezeze , pentru că Uniunea scriitorilor din anii 90 ai secolului trecut arăta cu totul altfel decât acum . Era o Uniune cu un meaj angaşant clar de deşteptare a acestui popor rătăcit şi ignorant şi de punere în drepturile depline ale limbii române. Însă acum Uninea scriitorilor s-a transformat într-o organizaţie închisă în sine şi numai pentru sine complect îstrăinată de această frânrtutră din poporul român misiunea de iluminare a cărea trebuie să rămână permantă şi în continare. Scriitorii de fapt scriu pentru sine şi se complac în interiorul operellor lor citindu-se pe ei şi între ei. Eu cred că sarcina şi opera cea mare a scriitorilor trebuie să fie şi mai departe iluminarea acestui popor care rămâne în marea sa majoritate ignorant , incult , deznaţionalizat şi fără demnitate naţională. Dovda inactivităţii , ineficienţei şi închistării Uniunii scritorilor şi nu numai o reperezintă faptul că încă pâna acum problema limbii române n-a fost rezolvată complect. Să luăm de pildă numai cazul recent consumat al medicului de la S.R. care a fost sancţionat pe nedrept şi discriminat numai pentru faptul că a încercat să profite de dreptul său legitim constituţional de aşi vorbi limba maternă la el acasă. Ce a făcut US a tăcut chitic în loc să vină cu o declararaţie comună cum se făcea altădată cu alte ocazii de susţinere a medicului cu argumente logitice doveditoare. Nici un scriitor n-a participat la adunarea din PMAN în susţinerea medicului cu pricina în loc să fiţi prezenţi unul ca unu acolo. Cum vreţi voi să se mişte lucrurile în această ţară nefşcând nimic? Voi sunteţi acei care trebuie să daţi tonul schimbărilor căci faceţi aprte din intelectualitatea şi intelegenţia acetei ţări. Nu înzădar am ajuns ca acum după mai bine de 30 de ani de aşa zisa independenţă şi suvranitate a r. Modova ca noi băştinaşii să fim sancţionaţi că vrem să ne vorbim limba la noi acasă fără a nu fi pedepsiţi. Cât o să mai dormim somnul cel de moarte? Gândiţi-vă bin D-le Teo Chiriac l aceste lucruri şi daţi un nou suflu Uniunii scritorilor. Vă trimit un mesaj/protest pe mailul D-ră pe care VĂ invit să-l citiţi atent.