De ani buni, exceptând școlarii din clasele primare, alimentarea centralizată a elevilor de la Gimnaziul „Dimitrie Cantemir” din orașul Cornești, raionul Ungheni, este un vis. Tot mai multe voci ale elevilor și părinților cer administrației instituției și autorităților orașului să intervină. În preajma școlii nu există nici măcar un magazin, de unde elevii să-și poată procura ceva de-ale gurii. Despre problema (ne)asigurării elevilor cu hrană la școală corespondenții comunitari ai Jurnalist.md la Cornești au dialogat cu Raisa BUGA, directoarea Gimnaziului „Dimitrie Cantemir”.
– De cât timp nu mai este organizată alimentarea tuturor elevilor în instituție?
– Probabil de vreo 20 de ani ne confruntăm cu această problemă. Bineînțeles, există și o sumedenie de alte dificultăți pe care, din păcate, nu putem să le rezolvăm cu forțe proprii.
– Care sunt motivele ce nu por face posibilă asigurarea elevilor cu hrană?
– În primul rând, din cauza că sursele financiare sunt limitate. În acest sens, e nevoie să fie pus în aplicare un plan la nivel de minister, care să fie însoțit și de un suport financiar. Din păcate, noi nu suntem în stare să asigurăm copiii cu o alimentație diversificată, mizând numai pe propriile posibilități financiare. Este nevoie și de implicarea agenților economici care ar fi dispuși să sponsorizeze școala sau să o asigure cu produsele alimentare necesare. La fel, este indicată și implicarea părinților.
– În opinia Dvs., poate fi identificată vreo soluție în acest sens?
– Deși e complicat, soluții există întotdeauna. Chiar și pentru organizarea unui bufet în școală sunt impuse o serie de condiții pe care trebuie să le îndeplinim – contracte de achiziții, certificate de calitate, verificarea produselor ș.a. Cunoaștem experiența școlilor europene, unde se aplică cu succes sistemul de alimentație a copiilor de tip catering – când bucatele sunt aduse centralizat în instituții. Această alternativă este slab dezvoltată în regiunea noastră. Există posibilități, dar suntem constrânși de lipsa finanțelor.
– Ce ați întreprins Dvs. personal în vederea rezolvării acestei probleme?
– Am adresat un demers Consiliului local în care am solicitat să fie alocate fondurile necesare pentru asigurarea cu hrană a copiilor din familiile social-vulnerabile. Am primit însă un răspuns negativ, cu explicația că nu există finanțe suficiente în bugetul orașului.
Problema alimentării elevilor este una majoră, iar pentru rezolvarea ei e nevoie de o implicare largă: a Guvernului, părinților elevilor și comunităților. De asemenea, este important ca despre problema respectivă să se vorbească, astfel ca ea să figureze pe agenda publică pentru ca să fie rezolvată într-un final.
– Vă mulțumim pentru interviu.
Au consemnat: Dumitru GÂRBEA și Dragoș COTRUȚĂ,
corespondenți comunitari în orașul Cornești, raionul Ungheni
Sperăm ca visul să devină realitate și problema să fie luată în vizorul persoanelor, care dispun de mijloace pentru a soluționa problema dată.
Sper ca problema sa se rezolve,deoarece alimentarea elevilor,e un proces foarte important,ce nu trebuie eliminat niciodata.