Icoane vechi, obiecte din lut, țesături lucrate manuale și instrumente de care se foloseau zi de zi strămoșii pot fi admirate la Muzeul satului Hristoforovca din raionul Ungheni. Acesta a fost creat cu entuziasm de către localnici, cu implicarea Grupului de Inițiativă Locală „SAVE Hristoforovca” și cu sprijinul local al Primăriei Pârlița.
Grupul și-a propus să pună în valoare istoria localității, să creeze condiții pentru păstrarea, cercetarea și conservarea istoriei satului. Fosta directoare a gimnaziului, Tatiana Maler, membră a grupului, a propus ca să fie dezvoltată baza expozițională creată anterior de profesorul de istorie Ion Verbii și elevii săi. Ideea a fost susținută de Primăria comunei Pârlița și le-a venit pe plac localnicilor, așa că au adus obiecte de-ale buneilor și străbunilor. În scurt timp, la biblioteca din sat, s-a conturat un spațiul muzeistic variat.
Campania de colectare a exponatelor a fost coordonată de Ecaterina Maler de la Biblioteca Publică Hristoforovca, campanie în care s-au încadrat cu entuziasm foști profesori, locuitorii satului, dar mai ales tinerii. Au scotocit prin arhivele familiilor, prin poduri și șoproane, fiecare aducând la muzeu câte o părticică din istoria familiilor lor.
„Aici e comoara satului”, spun unii dintre localnici.
Un loc aparte în Muzeu îi revine perioadei celui de-al Doilea Război Mondial. Într-o altă secțiune pot fi văzute unelte de țesut și de tors, iar într-o alta – o bogată colecție de obiecte din lut și alte accesorii țărănești. Fascinează și mulțimea de broderii, prosoape lucrate manual de meșterițele iscusite ale satului.
Colectarea exponatelor nu s-a oprit. Biblioteca din Hristoforovca așteaptă în continuare de la săteni obiecte ce reflectă trecutul comunității, ce vor un suport pentru tânăra generație în cunoașterea istoriei satului.
Oficial, satul Hrostoforovca are în jur de 600 de locuitori. Localitatea a fost menționat documentar în 1912, fiind fondată pe moșia boierului Hristofor.
Ionela LIVIȚCHI,
corespondentă comunitară în s. Hristoforovca, raionul Ungheni