miercuri, noiembrie 22, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

R. Moldova și România sărbătoresc Ziua Limbii. Geneza sărbătorii pe ambele maluri ale Prutului

Acasă Regiuni Chișinău mun. R. Moldova și România sărbătoresc Ziua Limbii. Geneza sărbătorii pe ambele maluri...

Republica Moldova și România sărbătoresc, astăzi, Ziua Limbii Române. În Moldova aceasta este marcată pentru al 32-lea an, iar în România – al optulea.

Mai multe evenimente cultural-artistice sunt organizate, astăzi, pe ambele maluri ale Prutului.

Rădăcinile Zilei Limbii Române, în R. Moldova, se trag de la 31 august 1989, când organul legislativ al RSSM a adoptat legea care decreta limba moldovenească ca fiind limbă de stat, iar o altă lege anula grafia chirilică şi legifera revenirea la alfabetul latin. La 23 iunie 1990, Parlamentul de la Chișinău a instituit ziua de 31 august ca sărbătoarea naţională „Limba noastră cea română”, însă patru ani mai târziu a fost modificată în „Limba noastră”.

Poemul „Limba noastră” de Alexei Mateevici a devenit imnul oficial al R. Moldova din 17 august 1995. Muzica a fost compusă de Alexandru Cristea, iar aranjamentul a fost realizat de Valentin Dânga.

Iar în România, în 2011, 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus în Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române. Demersul legislativ a fost aprobat de Senat la 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Limba română, potrivit presei de peste Prut, este vorbită de 28 de milioane de oameni, printre care pentru 24 de milioane de persoane această limbă este maternă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -