Cunoscutul chitarist Alex Calancea este și un militant pentru protecția mediului. El își propune să readucă la viață bălțile din lunca Prutului, pe segmentul comunei Cuhnești din Glodeni, localitatea sa de baștină, și le-a spus consătenilor săi că toloaca și bălțile din preajmă pot deveni atracții turistice.
„Trebuie să transformăm această fâșie într-un loc pitoresc, într-o atracție turistică. Să devină un obiectiv așa cum este Orheiul Vechi. Există toate ingredientele și e nevoie de puțină răbdare și de proiecte mari de investiții”, le-a spus Alex Calancea consătenilor veniți la Festivalul Lupilor care a avut loc, recent, pe „toloaca lui Calancea”.
El și-a exprimat regretul că ecosistemul din lunca Prutului degradează.
„Mă doare sufletul când văd cum se usucă totul. (…) Trebuie să facem astfel ca să nu povestim despre baltă la trecut, dar să ne bucurăm de ea în continuare”, spus Alex Calancea.
Prezent la Festivalul Lupilor, și ministrul Culturii Sergiu Prodan i-a îndemnat pe oameni să păstreze natura și să nu permită ca bălțile de la Cuhnești să dispară.
DE UNDE SE TRAGE PROBLEMA
Problemele din lunca Prutului au început după ce, în 1978, a fost construit Barajul Stânca-Costești. Acesta a oprit revărsările firești ale Prutului, care alimentau cu apă bălțile de luncă. În zona Cuhneștiului, problema secării bălților s-a agravat și din cauza faptului că în satul Balatina a fost schimbat cursul firesc al afluentului Camenca. Apele acestuia se scurg direct în Prut printr-un canal, fără să ajungă, ca în trecut, prin albia lui firească la Cuhnești și alte localități. În consecință, multe dintre bălți au secat.