Șeful Centrului Național Anticorupție (CNA) va fi ales de Parlament. Asta după ce, astăzi, cu votul a 55 de deputați a fost modificată în acest sens Legea cu privire la Centrul Național Anticorupție. În replică, CNA declară că acest fapt „va contribui la slăbirea instituțională și subminarea independenței” instituției.
Modificările operate de Parlament, prevăd că directorul CNA va fi numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de parlamentari.
Mandatul directorului CNA va fi de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.
Directorul CNA va putea fi revocat din funcție cu votul majorității deputaților, la propunerea a cel puțin unei treimi din numărul deputaților, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități.
Proiectul de lege pentru modificarea legii a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea PAS.
CE SPUNE CNA
În replică, CNA a afirmat că expertiza anticorupţie a modificărilor legii arată că acestea nu corespund interesului public general.
„Acesta va contribui la slăbirea instituțională și subminarea independenței CNA în calitate de entitate specializată în prevenirea și combaterea corupției”, se arată într-o reacție a CNA.
CNA susține că în normele proiectului supus expertizei anticorupție a fost identificată concurența normelor de drept atât naționale, cât și a celor internaționale în domeniul anticorupție.