Autoritățile orașului Soroca au anunțat că vor desfășura a doua rundă de consultări publice privitor la proiectul viitoarei stații de epurare a apelor uzate din oraș și localitățile vecine. Deoarece e un proiecte complex, studiile de fezabilitate arată că orizontul de proiectare pentru stația de epurare este anul 2045, iar pentru canalizare – anul 2065.
Consultările sunt programate pentru data de 26 august. În cadrul acestora vor fi prezentate constatările cheie ale Studiului de Fezabilitate și Studiului de Evaluare a impactului Social și de Mediu pentru construcția viitorului obiectiv.
Potrivit studiului de fezabilitate, actuala rețea centralizată de canalizare, cu o lungime de 53 km, este în stare proastă, iar stațiile de pompare nu sunt funcționale. Nu există o stație de epurare a apelor uzate, iar rata de conectare la rețeaua de canalizare este de numai 56%.
Dezvoltarea sistemului de salubrizare în Soroca a fost considerată drept o prioritate națională și face parte din proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, finanțat de BIRD printr-un credit tranzitoriu IDA cu aproximativ 50 mil. USD, din care 11 mil. sunt destinate orașului Soroca. Orizontul de proiectare, luat în considerare în studiu, este anul 2045 pentru stația de epurare și anul 2065 pentru canalizare.
La finele lunii iulie a.c., în discursul său inaugural de la prima ședință a noului Parlament, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a declarat, între altele, că protejarea resurselor acvatice și de management a deșeurilor trebuie să devină priorități. Sandu a declarat că „stația de epurare de la Soroca trebuie construită „într-un final”.
Orașul Soroca are circa 35.000 de locuitori. Apele reziduale din acest oraș sunt deversate direct în râul Nistru. Zilnic, peste 2.300 de metri cubi de ape reziduale din oraş se scurg direct în râu.