Stejarul de 700 de ani al lui Ștefan cel Mare din Cobâlea, raionul Șoldănești, are un urmaș în nordul țării, la Văscăuți, Florești.
Acum patru ani, văzând starea stejarului bătrân de la Cobâlea, Simion Botnari a decis să crească dintr-o ghindă un vlăstar al acestuia. Vlăstarul are acum 60 de centimetri și crește în curtea gospodarului.
„Ştiind de mai înainte că stejarului lui Ştefan cel Mare e pe cale de prăbuşire, am strâns un buzunar de ghinde de jos şi am venit acasă. Atunci mi-a venit ideea că, dacă copacul lui Ştefan cel Mare moare, să aibă urmaşi. Am sădit ghinda la mine în grădină. Timp de aproape patru ani, copăcelul a crescut deja mare”, a spus Simion Botnari pentru Radio Moldova.
Urmașul stejarului lui Ștefan cel Mare va fi replantat în centrul Văscăuțiului, de Hramul localităţii, care va fi marcat în toamnă.
Stejarul de la Cobâlea a fost menţionat pentru prima dată în cronicile anului 1456, cu un an înainte de începutul domniei lui Ştefan cel Mare. Este cel mai longeviv arbori din R. Moldova. Totuși, după starea de sănătate, stejarul este atribuit la categoria de arbori cu tulpina afectată. În ultimii ani, ramurile sale și tulpina legendarului stejar au avut suferit în urma ninsorilor abundente și chiciurii.