În ultimele trei decenii, R. Moldova a fost părăsită de aproape o treime din populație, făcând-o una dintre cel mai grav afectate de o criză demografică vizibilă, de altfel, în mai multe părți ale Europei postcomuniste, arată o analiză EUObserver, tradusă de Rador.
În analiză este citat un studiu al IDIS „Viitorul”, potrivit căruia din 1991 și până în prezent, populația R. Moldova a scăzut cu aproape 1,5 mil. de oameni. Numărul cetățenilor moldoveni este acum de 2,8 milioane – inclusiv cetățenii din regiunea separatistă Transnistria, unde au mai rămas cu puțin peste 300 de mii de cetățeni.
De altfel, potrivit analizei EUObserver, regiunea transnistreană a înregistrat cea mai șocantă scădere a populației, de la 731.000 la 306.000 în ultimii 30 de ani.
„Nu cred că am mai găsi o altă țară din Europa sau vreo altă regiune unde să se înregistreze o asemenea scădere a populației, așa cum se întâmplă pe malul stâng al Nistrului”, afirmă Veaceslav Ioniță, expert la IDIS „Viitorul”.
Studiul mai arată că dacă fenomenul depopulării va continua, Moldova s-ar apropia de nivelul de populație avut în 1950. Datele recensământului din 2014 au arătat că populația țării este de 2,8 milioane de oameni, cu 4,3 milioane mai puțini decât la recensământul din 1989.
Autorii studiului explică că scăderea populației se datorează mai multor factori – o creștere demografică negativă, căreia i se adaugă moldovenii care părăsesc țara ca să muncească în străinătate sau cei care chiar au obținut cetățenie română ca să poată circula fără restricții prin UE.