Zece din cei 16 viitori membri ai Guvernului Gavriliță au o bogată experiență de activitate în sectorul asociativ. Aceștia au activat, în diferite perioade din cariera lor, în cadrul unor asociații sau organizații internaționale.
Vicepremierul desemnat pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, a fost președintele Institutului pentru Inițiative Strategice – o organizație neguvernamentală specializată pe cinci domenii. Anterior, Kulminski a activat în cadrul Băncii Mondiale, a fost expert politic la Ambasada SUA și cea a Marii Britanii.
Nicu Popescu, propus la postul de ministru de Externe, este director al programului Europa extinsă la Consiliul European pentru Relații Externe (Paris). Anterior, a fost consultant PNUD în Executivul de la Chișinău.
Iar Ana Revenco, propusă la funcția de ministru de Interne, este fondatoarea și fosta directoare a Centrului „La Strada Moldova”, expertă în diverse organizații internaționale. Dacă va fi învestit Guvernul Gavrilița, Ana Revenco va deveni prima femeie care va conduce MAI.
Juristul Sergiu Litvinenco, propus pentru funcția de ministru al Justiției, a fost consultant juridic în mai multe proiecte cu finanțare externă.
Se cunoaște că Viorel Gherciu, propus la funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Prelucrătoare, a fost anterior coordonator de proiect în implementarea politicilor agroalimentare din cadrul BEI în Ucraina. Viorel Gherciu este președintele Asociației „ProRuralInvest”.
Și ministrul propus pentru Mediu, Iuliana Cantaragiu, deține o experiență de activitate de peste două decenii în sectorul asociativ. A făcut parte din conducerea Asociației „Centrul Național de Mediu”, din Consiliul Național al ONG-urilor, Platforma Societății Civile RM-UE și a activat în diverse proiecte de protecție a mediului cu finanțare externă.
Matematicianul și economistul Dumitru Budianschi, propus la postul de ministru al Finanțelor, este de mai mulți ani director de program la Centrul Analitic „Expert-Grup”. A fost expert și consultant financiar în mai multe proiecte internaționale.
Un alt director de program la Centrul Analitic „Expert-Grup”, Sergiu Gaibu, a fost desemnat ministru al Economiei. Gaibu a fost expert în mai multe proiecte internaționale, expert asociat al IDIS „Viitorul” și a avut multiple colaborări cu organizații internaționale și bancare.
Marcel Spatari, propus la funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale, este expert și director general al „Syndex România” – una dintre mari companii de consultanță și susținere a salariaților.
Iar cunoscutul regizor, Sergiu Prodan, a fost, în perioada 2013-2017, președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova – o asociație ce reunește aproximativ 200 de membri din toate sectoarele cinema/TV.
Guvernul Gavrilița și programul de activitate ar putea obține votul de încredere al Parlamentului vineri, 6 august.