Raportul de țară privind rezultatele pentru 2020 conține patru capitole în 44 de pagini și include principalele tendințe de dezvoltare, precum și progresele și rezultatele obținute de ONU și partenerii săi în sprijinirea R. Moldova pentru realizarea priorităților sale naționale și a obiectivelor stabilite în Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.
Anul trecut, potrivit raportului, ONU în Moldova a continuat să sprijine țara în implementarea priorităților sale de dezvoltare și realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, înregistrând progrese în toate cele patru direcții strategice ale activității sale. Este vorba de drepturilor omului și a egalității de gen și consolidarea capacităților instituționale și de guvernare; îmbunătățirea accesului la muncă decentă și îmbunătățirea serviciilor și infrastructurii locale; îmbunătățirea calității educației, serviciilor de sănătate și asistenței sociale și promovarea dezvoltării reziliente la schimbările climatice.
ONU a adus o contribuție importantă la eforturile naționale de răspuns și redresare de la COVID-19, sprijinind țara în consolidarea sistemului de sănătate pentru a aborda efectele pandemiei și, de asemenea, asigurarea continuității educației și a serviciilor sociale.
„Am luat măsuri concrete pentru a ne spori coerența, eficacitatea și eficiența, a ne consolida operațiunile comune și parteneriatele și pentru a ne îmbunătăți eforturile de advocacy și comunicare”, afirmă, între altele, Simon Springett, coordonator Rezident al ONU în R. Moldova, în prefața raportului.
ONU a asigurat resurse de peste 27 milioane USD pentru implementarea planurilor sale de lucru comune pentru 2020, dintre care 73,4% au fost implementate, restul fiind continuate în 2021. Peste 1/3 din activitățile implementate, anul trecut, de ONU în Moldova au implicat organizațiile societății civile în calitate de parteneri de implementare.
Raportul de țară oferă o imagine de ansamblu și asupra priorităților și ambițiilor ONU Moldova pentru anul 2021. În acest an, ONU Moldova își va îndrepta atenția spre dezvoltarea următorului său cadru de cooperare, care va stabili direcțiile de activitate ale ONU în țară pentru următorii cinci ani, începând cu 2023.
În R. Moldova, activează 24 de fonduri și programe, agenții specializate și alte entități ale ONU.