16 jurnaliști de la diverse instituții media din țară au fost instruiți cum să relateze și să se documenteze pe subiecte despre fenomenul violenței în familie. Programul de instruire și-a propus să ajute jurnaliștii să reflecte subiectul în presă fără stereotipuri și prejudecăți, corect și echidistant, multiaspectual și oferind societății soluții.
În cadrul programului de instruire, participanţii au identificat împreună cu formatorii subiecte care ar sensibiliza societatea faţă de problema violenţei domestice.
„Jurnalismul pe care îl facem trebuie să se bazeze pe soluții. Trebuie să folosim cazurile de violența pentru a determina societatea să înțeleagă că astfel de lucruri nu ar trebui să se mai întâmple”, susține experta media Alina Radu.
Un studiu realizat de OSCE, acum câțiva ani, arată că 73% dintre femeile din Moldova au fost supuse cel puțin o dată violenței în familie din partea partenerului.
„Asta înseamnă că trei din patru femei sunt agresate în familie din punct de vedere fizic, verbal, emoțional sau sexual. Cifrele sunt de-a dreptul îngrijorătoare și ar trebui să alarmeze întreaga societate”, spune avocata CDF, Arina Țurcan.
După instruire, jurnaliștii vor avea la dispoziție trei luni pentru a pune în practică cunoștințele acumulate, documentând și realizând cel puțin câte un material jurnalistic pe tema violenței în familie. Autorii celor mai bune cinci materiale pe tema violenței în familie vor fi premiați.
Instruirea pentru jurnaliști a fost organizată de Centrul de Drept al Femeilor în colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent și cu susținerea financiară a Suediei.