Gunoiștile din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă continuă să reprezinte o amenințare majoră la adresa mediului și a sănătății populației. Primari din cele două raioane declară că acestea au devenit bombe ecologice cu efect întârziat, iar din cauza imperfecțiunii sistemului ce ține de finanțarea și managementul deșeurilor situația întârzie să fie remediată.
Valeriu Musteață este primar de Săiți, raionul Căușeni, în al șaselea mandat. În special pe domeniul ecologic, potrivit lui, primarii sunt puși în rolul veveriței care aleargă pe loc într-o roată. În apropiere de Săiți este amplasată gunoiștea orașului Căușeni, despre care primarul sugerează că este prost gestionată.
„Oamenii nici nu își dau seama, dar formând aceste gunoiști, creează niște bombe ecologice cu efect întârziat în localitățile noastre, care cândva vor răbufni. Oamenii aruncă în ele necontrolat tot felul de deșeuri”, susține primarul.
Valeriu Mustață spune că strategia anterioară de mediu pentru țară nu a „mișcat nici o piatră din loc”, iar una din gravele probleme este gradul scăzut de educație ecologică și lipsa unor servicii profitabile de salubrizare.
Iar la Feștelița, raionul Ștefan Vodă, pe locul unei vechi gunoiști a fost construit un parc fotovoltaic în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Primarul localității, Nicolae Tudoreanu, spune că problema ce ține de protejarea mediului ține de calcularea în bugetul de stat a unor fonduri modeste.
„Atenția statutului în contextul problemelor de mediu este minimă sub aspect financiar”, spune primarul.
În luna august, la Feștilița, va începe implementarea unui proiect de management al deșeurilor, în valoare de 65.000 de franci, susținut financiar de Elveția și cu o contribuție locală de 20%. În acest sat va fi instituționalizat un serviciu de salubrizare.
„În cadrul proiectului vor fi elaborate mai multe documente necesare pentru funcționarea serviciului de salubrizare. Va fi procurat un tractor echipat cu utilaje speciale, inclusiv cu lamă pentru curățarea zăpezii și mătură pentru spațiul public, alte utilaje necesare întreprinderii pentru prestarea serviciilor. La fel, vor fi procurate 700 de pubele pentru gospodăriile din sat și construite lângă instituțiile publice patru platforme de colectare a deșeurilor”, spune Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița.
Aspectul de culturalizare generală a populației în domeniul protejării mediului lasă de dorit. Această educație, spune primarul Nicolae Tudoreanu, trebuie să fie implantată oamenilor din copilărie, din grădinițe și școli.