12 C
Chișinău
sâmbătă, octombrie 16, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Suport pentru dezvoltarea capacităților de export ale antreprenorilor de pe ambele maluri ale Nistrului

Acasă Articole Antreprenoriat Suport pentru dezvoltarea capacităților de export ale antreprenorilor de pe ambele maluri...

Antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului vor ajutați să-și sporească competitivitatea în vederea stimulării și promovării exporturilor. Susținerea acestora va fi fortificată financiar și mai mult odată cu includerea Marii Britanii în proiectul „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), care este implementat din 2019 de PNUD, cu sprijinul financiar al Suediei.

Potrivit memorandului semnat la Chișinău de reprezentanții PNUD, Ambasadei Suediei și Ambasadei Marii Britanii, partea britanică va investi peste 1,3 milioane USD pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, crearea unor legături comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Suportul financiar acordat de Marea Britanie va fi valorificat până la finele anului 2023 și va ajuta la crearea mai multor locuri de muncă, în special, pentru femei și persoane din grupuri social-vulnerabile, ceea ce va duce la îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Până în prezent, peste 600 de companii de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de asistența proiectului AdTrade oferită cu sprijinul financiar al Suediei. Dintre acestea, 26 de companii exportatoare și-au îmbunătățit competitivitatea prin adoptarea inovațiilor tehnologice și sporirea capacităților pentru extinderea tranzacțiilor în străinătate. Cu ajutorul proiectului au fost lansate 21 de companii micro și mici, dintre care 14 companii conduse de femei și trei companii administrate de migranți reîntorși în țară.

Beneficiarii proiectului au beneficiat de un program complex de sprijin, inclusiv de asistență financiară pentru achiziționarea echipamentelor de producere, mentorat și coaching pentru faza inițială a afacerii, au fost deschide mai multe  Cu asistența financiară a Suediei, au fost create 70 de locuri de muncă, în special pentru persoanele din grupurile social-vulnerabile, iar peste 1370 de locuri de muncă au fost menținute în contextul crizei economice cauzate de pandemia COVID-19.

În cei doi ani de activitate, în cadrul proiectului AdTrade, peste 500 de reprezentanți ai 130 de companii și asociații de afaceri și-au îmbunătățit capacitățile pentru a beneficia de oportunitățile oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Au fost create parteneriate între asociațiile de afaceri de pe ambele maluri în vederea promovării intereselor lor, acordarea serviciilor de dezvoltare și susținere a companiilor de pe ambele maluri în vederea depășirii efectelor negative provocate de criza pandemică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -