12 C
Chișinău
sâmbătă, octombrie 16, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Radu Danii: În ciuda unui progres enorm, Moldova rămâne un fel de „Cenușăreasă a Europei”

Acasă Articole Altele Radu Danii: În ciuda unui progres enorm, Moldova rămâne un fel de...

Coordonatorul Programului Guvernare locală la Biroul de cooperare al Elveției în Moldova, Radu Danii, susține că sărăcia una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă R. Moldova. Chiar dacă a făcut progrese enorme, Moldova, spune Radu Danii, rămâne un fel de „Cenușăreasă a Europei”. Cu ajutorul Suediei, în Moldova au fost create peste 200 de asociații de băștinași care au ajutat în rezolvarea mai multor probleme comunitare.

Sărăcia afectează, în special, zonele rurale. Actualul program de cooperare al Elveției cu Moldova are trei priorități: schimbările din sistemul de sănătate, fortificarea guvernării locale și dezvoltarea economică, inclusiv angajarea în câmpul muncii. În pofida pandemiei, proiectele noastre se desfășoară la timp”, susține Radu Danii în „One World”, revista Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Radu Danii spune că programele Biroului de cooperare al Elveției în Moldova își propun să implice oamenii la nivel local în rezolvarea problemelor și susțin autoritățile naționale pentru promovarea reformele ce țin de descentralizare. Principalele obstacole în dezvoltarea economică a țării sunt lipsa perspectivelor de angajare, rata mare a șomajului și migrația.

Circa 25% din populație lucrează în afara țării. Unul din proiectele noastre urmărește valorificarea legăturii dintre migrație și dezvoltarea economică a țării. În cooperare cu guvernul, am susținut crearea de asociații de băștinași în localități. Acestea lucrează cu autoritățile locale ca să folosească remitențele trimise de diasporă în diverse proiecte comunitare”, menționează Radu Danii.

Până acum, cu suport elvețian, au fost susținute peste 200 de asociații de băștinași din Moldova.

Elveția și R. Moldova cooperează de peste 20 de ani. Acum, 21 de ani, la Chișinău, a fost deschis Biroul de Cooperare al Elveției. Elveția promovează diversitatea, inclusiv cea culturală, egalitatea de gen și incluziunea socială în proiectele sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -