12 C
Chișinău
luni, octombrie 25, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

La Călărași va fi inaugurată o estradă de vară ce-i va purta numele maestrului Dodon

Acasă Călărași La Călărași va fi inaugurată o estradă de vară ce-i va purta...

În orașul Călărași va fi inaugurată o estradă în aer liber ce îi va purta numele maestrului lutier Vladimir Dodon, cel care era adesea numit „Stradivarius al Moldovei” și care a meșterit în 20 de ani o sută de instrumente cu corzi, multe dinte care încântă publicul pe marile scene ale lumii.

Viitoarea estradă în aer liber va găzdui, pe viitor, Festivalul National de Interpretare la Vioară în memoria lui Vladimir Dodon, dar şi alte evenimente culturale din oraș și raion. Festivalul este organizat la Călărași de Asociația „Casa Viorii” cu suportul autorităților, începând cu 2017.

De menționat că la Călărași există singurul din țară muzeu consacrat viorii. Acesta este amplasat în atelierul regretatului Vladimir Dodon și conține peste 50 de exponate. Accesul în muzeu este fără plată.

Vladimir Dodon a fost instrumentist în orchestra „Ciobănaș” și a început să confecționeze instrumente cu corzi la vârsta de 40 de ani. Lutierul Vladimir Dodon, a confecționat peste o sută de viori pentru artiști din țară și străinătate – Franța, Germania, SUA, Italia și alte țări. În 2006, a avut harul și inspirația să confecționeze toate instrumentele pentru o orchestră de cameră – 12 viori, patru viole și doi contrabași. Vladimir Dodon a fost supranumit „Stradivarius al Moldovei” și „omul care a făcut lemnul să cânte”.

Vladimir Dodon a murit de leucemie, în 2009, la vârsta de 60 de ani. Muzeul „Casa Viorii” din Călărași a fost creat de maestru cu puțin timp înainte de trecerea sa în eternitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -