Zece copii din o mie, care au fost supuși anul trecut examenelor profilactice, a fost depistați cu probleme de acuitate vizuală.
Datele se conțin într-un raport al Biroului Național de Statistică (BNS), care constată că mai mult de patru copii din o mie au dereglări de ţinută, iar patru copii din o mie au tulburări de vorbire și scolioză. Date statistice arată că, anul trecut, circa 202 mii de copii au fost supuși examenelor profilactice.
Raportul, citat de Jurnalist.md, mai spune că, în 2020, au fost recunoscuţi cu dizabilitate primară, adică cazuri noi, 1,2 mii de copii în vârstă de până la 17 ani. Circa 62% din aceștia au fost din mediul rural. Cauzele predominante ale dizabilității primare rămân a fi tulburările mintale și de comportament (26,2%), malformațiile congenitale, deformațiile și anomaliile cromozomiale (23,6%) și boli ale sistemului nervos (15,5%).
Potrivit BNS, circa 7,4 mii copii s-au născut bolnavi ori s-au îmbolnăvit cu diverse boli, ceea ce a reprezentat 23,8% din numărul copiilor născuți-vii
Numărul medicilor pediatri s-a cifrat la circa 450 medici. Astfel, la 10000 de copii, cu vârsta de până la 17 ani, în medie, au revenit opt medici pediatri şi circa 38 paturi de toate profilurile pentru copii amplasate în instituțiile medico-sanitare.
La 1 ianuarie 2021, în R. Moldova erau înregistrați 10,4 mii copii cu dizabilități care au beneficiat de alocaţii sociale de stat. Dintre aceștia, circa 45% au fost copii cu dizabilităţi severe.