12 C
Chișinău
joi, octombrie 28, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Noaptea Muzeelor la Telenești

Acasă Articole Altele Noaptea Muzeelor la Telenești

Pentru o seară, curtea Muzeului Raional de Istorie și Etnografie din Telenești, dar și sălile acestuia, au devenit o atracţie pentru iubitorii de cultură.

Aceștia bucurat de expoziţii inedite, inclusiv cu obiecte istorice valoroase, de un spectacol literar-muzical pregătit de copiii de la Centrul de Creație, dar și de ateliere educaționale organizate de pedagogii de la Școala de Arte Plastice „Nicolae Moisei”.

Toate activităţile au fost dedicate Zilei Internaționale și Nopții Europene a Muzeelor, ediția a 13-a, cu genericul: „Viitorul Muzeelor: Recuperați şi reimaginați’’. La ceremonia de deschidere, jurnalistul Ion Cernei, din partea lui Iacob Cazacu, directorul executiv al Consiliului Mondial Român, originar din Vadul-Leca şi stabili în Canada, a înmânat semne de gratitudine ”Pentru promovarea valorilor culturii naționale și activitatea de reîntregire a Basarabiei cu România pe plan cultural” dnelor Elena Ilescu, directoarea muzeului, Veronica Bunu, custode-șefă, Speranța Rusu, muzeografă.

De un asemenea semn de gratitudine a beneficiat și dl Ilie Cazacu, profesor de istorie, solist al formației ”Poiana Codrului”, când colectivul respectiv a prezentat un spectacol după-amiază. În cadrul sărbătorii a fost vernisată expoziția de fotografii și materiale istorice cu genericul: „160 de ani de la nașterea lui Dionisii Petrovici Gulkin’’, dedicată unui teleneștean ilustru, deputat în Duma de Stat a Imperiului Rus legislatura 1908-1912, care a solicitat predarea limbii materne pentru moldoveni în școala primară. Inițiativa nu a fost susținută de către deputații Dumei din partea Guberniei Basarabia, totuși gestul acestui originar din Telenești a lăsat o amprentă importantă în istorie.

Manifestările au continuat cu lansarea plachetei de versuri a lui Tudor Roşca, întitulată „Țară de dor, patimi și voie bună”, au fost desfășurate ateliere educaționale de creație a meșterelor populare Olga Mardari și Svetlana Caprian și expoziții personale temporare, master-class ale meșterelor populare Olga Ropot și Nadejda Tanachi din satul Mândrești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -