12 C
Chișinău
marți, septembrie 28, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Diaspora se implică! A oferit Spitalului din Rezina trei concentratoare de oxigen

Acasă Rezina Diaspora se implică! A oferit Spitalului din Rezina trei concentratoare de oxigen

În timp ce pandemia de Covid-19 face ravagii în toată lumea, iar în țară săptămânal sunt mii de cazuri noi de infectare și zeci de cazuri de decese, diaspora s-a mobilizat pentru a oferi o mână de ajutor spitalelor din Republica Moldova în lupta cu ucigașul de Covid-19. Astfel, Spitalul raional din Rezina, în decurs de două săptămâni, a primit în dar trei concentratoare de oxigen, aparate care sunt indispensabile în terapia pacienților diagnosticați cu Covid-19. Autoritățile locale nu s-au implicat, deocamdată, în astfel de acțiuni.

Primele două aparate au fost procurate grație sprijinului financiar al Valentinei Țonici, o rezineancă sufletistă stabilită în Italia, care permanent organizează şi face donaţii pentru Garderoba Socială, un proiect al organizaţiei de voluntari seniori din oraş pe lângă Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu” din Rezina, unde oricine poate aduce sau transmite îmbrăcăminte, încălţăminte şi orice alte lucruri pentru a fi oferite familiilor în dificultate. Au contribuit și alţi donatori, care au dorit să le indicăm doar numele: Adrian, Anastasia, Ionică, Galina, Jenea, Galina, Angela, Anișoara, Galina, Oleg în cadrul inițiativei de combatere a pandemiei Covid-19 „OXIGEN PENTRU VIAȚĂ!”.

Oxigenoterapia este o componentă importantă, ba chiar vitală a luptei contra Covid-19. Aceste concentratoare de oxigen, cu certitudine, vor contribui la salvarea vieților celor internați în Spitalul raional Rezina.

Al treilea concentrator a fost donat spitalului rezinean grație unei familii frumoase moldo-italiene: Nina și Rosario Terrano, care pe lângă faptul că au achitat integral costul aparatului, au donat resurse și pentru alte concentratoare. Dl Rosario a fost internat în luna decembrie 2020 în Secția Covid a Spitalului raional Rezina în stare gravă și i-a mărturisit dnei Nina Postu, directoarea spitalului, că a beneficiat de tratament foarte bun, mai ales din partea asistentelor medicale, ceea ce i-au determinat pe cei doi soți să vină cu această donație.

Galina Davâdic, directoarea Bibliotecii Publice Raionale ”Mihai Eminescu” din Rezina, care a livrat concentratoarele către Spitalul raional Rezina, spune: ”Cea mai minunată satisfacție am avut-o zilele acestea, când o tânără din Rezina, spitalizată și conectată la un concentrator de-al nostru, mi-a spus un sincer „Mulțumesc!” și mi-a trimis poza cum e conectată la aparat! Însănătoșire grabnică! ”

Am întrebat-o pe doamna Davâdic dacă cineva din administrația orașului s-a implicat în această misiune nobilă, poate măcar a propus vreun ajutor financiar, fizic (pentru transportarea echipamentului) sau oricare ajutor posibil. ”Toate donațiile au venit din diasporă, autoritățile nu s-au implicat, nu au propus ajutorul, dar nici nu l-am solicitat. Autoritățile se pot autosesiza și din postările pe care le facem zilnic pe Facebook, să vină cu un ajutor personal, dacă nu este posibil să ajute din contul bugetului. Măcar 50.100 de lei. Dar nu se implică nimeni. ”

Toate aceste lucruri frumoase nu ar fi posibile fără echipa voluntarilor Garderobei Sociale, care continuă și în prezent să-și îndeplinească misiunea de caritate și să fie în slujba celor marginalizați și vulnerabili în perioada de grea încercare cauzată de pandemia Covid-19, inclusiv prin donații instituțiilor medicale din Rezina.

Cuvantul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -