sâmbătă, mai 28, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Populația din Edineț, activă în domeniul gestionării deșeurilor

Acasă Edineț Populația din Edineț, activă în domeniul gestionării deșeurilor

Datorită proiectului „Promovarea gestionării raționale a deșeurilor vegetale în municipiul Edineț ” implementat de catre A.O. „Asociația Republicană pentru Inițiative Sociale” în parteneriat cu Primăria Municipiului Edineț, serviciile de prevenire și monitorizare a arderii deșeurilor au devenit mai eficiente și mai moderne.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Scopul proiectului constă în informarea polulației despe pericolele pentru mediu generate de arderea deșeurilor vegetale în gospodării. Pe parcurs s-au realizat campanii de conștientizare la acest subiect cu scopul de a schimba comportamenul cetățenilor, care apoi să gestioneze cât mai eficient deșeurile vegetale.

Au fost inițiați la acest subiect aproximativ șase mii de locuitori din municipiul Edineț, dar și două sate din apropiere (Alexăndreni și Gordineștii Noi),utilizând metoda de la casă la casă. Comunitatea a fost informată despre pericolul arderii frunzelor și deșeurilor vegetale, despre sancțiunile prevăzute în codul contravențional în cazul când se încalcă legea. Cetățenii au aflat care sunt alternativele eficiente și sănătoase de gestionare a deșeurilor solide și vegetale, au fost îndemnați să participe la luarea deciziilor pe acest subiect.

Tot în cadrul proiectului a fost format un grup de voluntari tineri din cinci instituții școlare și reprezentanți ai instituțiilor publice(IGSU, Inspectortul de Poliție,etc) care au format Garda Verde, compusă din zece echipe, care s-au deplasat prin municipiu pentru a discuta cu populația despre gestionarea rațională a deșeurilor.

S-au realizat instruiri în cele cinci instituții școlare, partenere ale proiectului, unde tinerii implicați în proiect au avut rol de formatori, și au relatat colegilor lor despre pericolul arderii frunzelor în perioada de toamnă sau primăvară. A fost organizat un concurs al secvențelor video cu genericul „Să gestionăm rațional resturile vegetale”, câștigătorii:Vlad Vinitinschii, Daniela Samcov, Ștefan Morari și Gabriel Ursu, au fost premiați în cadrul unui eveniment festiv.

Grație proiectului dat, Direcția Situații Excepționale din mun. Edineț își va îmbunătăți calitatea serviciilor prin utilizarea multicopterului DJI Рhаntоm 4 Professional Drоnе, donat de către AO „ARIS”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Edineț. Drona va fi utilizată pentru a contracara arderea de deșeuri vegetale în raionul Edineț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -