sâmbătă, mai 28, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Un grup de locuitori ai satului Răzeni, raionul Ialoveni, au venit să studieze experiența orașului Criuleni în organizarea sistemului de colectare selectivă a deșeurilor

Acasă Criuleni Un grup de locuitori ai satului Răzeni, raionul Ialoveni, au venit să...

În timp ce puțini criuleneni se obosesc să arunce deșeurile selectiv, în containere de diferită culoare, și mulți dintre cei care aruncă cartonul nu se obosesc deloc să-l mărunțească și mai des îl aruncă pe alături, un grup numeros de locuitori ai s. Răzeni, r. Ialoveni, au considerat că merită să studieze experiența orașului Criuleni în organizarea sistemului de colectare selectivă.

Cu acest scop, primăria Criuleni și AO FCPS, parteneri în proiectul prin care s-au procurat și instalat containere speciale, au fost gazde, la 5 februarie, pentru 14 răzeneni.

După cum a menționat Sergiu Gurău, președintele asociației Eco –Răzeni, a fost o vizită de studiu, în care cetățeni activi din sat, de diferite vârste și ocupații, inclusiv primarul și viceprimarul, au dorit să cunoască experiența practică a criulenenilor, ca să poată să-și construiască propria strategie de colectare și evacuare a deșeurilor menajere solide.

Olga Lîsenco, coordonatoare AO FCPS, a spus că trei componente sunt importante într-un astfel de proiect: ONG-ul care depune proiectul și aduce banii, primăria deschisă să colaboreze și agentul economic care va evacua deșeurile selectate. Nu va lipsi nici campania de informare, or, cea mai mare provocare, afirma Olga Ohințeva, șefa întreprinderii comunale, este colectarea deșeurilor reciclabile din sectorul privat, unde un procent foarte mic de cetățeni acceptă să nu arunce plasticul și sticla laolaltă cu cel menajer, dar să parcurgă o sută-două de metri și să-l depoziteze la platforma specială.

Primarul s. Răzeni, Ion Crețu, spunea că șase ani în urmă în sat a început colectarea selectivă a deșeurilor, primăria organizase un spațiu special în care stoca deșeurile reciclabile, dar că procesul a fost compromis de … hoți, care au furat plasa și pilonii cu care amenajase spațiul de depozitare. Au renunțat atunci la idee și continuă să colecteze cu tractorul de la case, cu un tarif de 5 lei de membru de familie + 10 lei per gospodărie, ceea ce în mediu constituie cam 35 de lei lunar de la fiecare casă. Chiar și așa, numărul de abonați e mic, răzenenii mai șmecheresc, că altfel n-ar fi ”moldoveni”, spunea Ion Crețu: ”trei familii scot la o singură poartă 8 saci și spun că e de la una”. Dar timpurile se schimbă și satul e dispus să mai încerce o dată, dar cu suportul masiv al locuitorilor.

Primarul Criulenilor, Mihail Sclifos, a adăugat, că pentru o mai bună organizare a serviciului ar fi binevenit mecanismul de amenzi pentru cei care preferă să arunce oriunde, numai să nu încheie un contract cu întreprinderea prestatoare. Mai e nevoie și de tehnică specială, și de susținerea consistentă a statului, or, e un chin adevărat pentru administrațiile locale să acceseze anual sume mici din granturi, pe când necesitățile sunt de multe sute de mii și statul nu se implică decât prin a elabora strategii, dar fără suport materiale la ele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -