luni, august 8, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Străzile municipiului Ungheni ar putea fi iluminate în totalitate

Acasă Articole Drumuri, trotuare, iluminare Străzile municipiului Ungheni ar putea fi iluminate în totalitate

Peste doi ani, Ungheniul va fi iluminat în totalitate. Și asta pentru că, recent, municipiul Ungheni și Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO) au semnat un acord de creditare ce presupune modernizarea și extinderea rețelei existente de iluminare stradală din oraș.

Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni: „Ce însemnă acest lucru? În primul rând înseamnă înclocuirea tuturor corpurilor de iluminat existente cu corpuri de tip led. Este o tehnologie nouă, o tehnologie eco, pe lângă faptul că sunt ecologice au și un grad de iluminozitate mai mare”.

Sistemul de iluminat public din Ungheni a fost construit în perioada sovietică și renovat doar parțial pe parcursul anilor, însă niciodată nu a fost modernizat complet. Prin urmare, cu trecerea timpului, eficacitatea acestuia s-a diminuat. Iar în prezent, în oraș încă sunt străzi unde lipsește complet iluminarea.

Alexandru Ambros: „În general, va fi o reabilitare completă a sitemului de iluminat pe întreg teritoriul municipiului Ungheni. Un proiect foarte ambițios care, cred ca îl vom realiza în decursul a doi ani”.

Iluminatul stradal va fi un serviciu public mai calitativ și cu o acoperire mai mare, va avea un impact social important asupra locuitorilor orașului, precum și va duce la majorarea siguranței, inclusiv siguranței în trafic.

Anatolie Cladicov, locuitor al municipiului Ungheni: „Deigur că acest proiect va avea un impact și pentru cetățenii de rând, prin fapul că străzile și stradelele vor fi iluminate într-un număr mai mare”.

Ghenadie Moroi, antreprenor: „Beneficiul va fi că toată populația va avea iluminare de calitate și un alt element ar fi ca becurile led vor avea un consum de energie electrica destul de diminuat față de consumul electric la nivelul lampilor obișnuite”.

Investiția totală a proiectului este de aproximativ 7 milioane lei, din care 6.35 milioane lei este un împrumut concesional acordat de Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO) și restul sumei reprezintă contribuția locală. Resursele financiare vor fi utilizate pentru înlocuirea a 1,500 lămpi de tip vechi și instalarea a peste 500 lămpi LED noi. Pe lângă aceasta, se vor instala stâlpi și panouri de control noi.

Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni: „Economiile ar ajunge la 30-40 la sută, dar asta nu înseamnă că primăria va dislocui acești bani pentru că pînă la urmă va crește numărul de corpuri de iluminat încă cu aproape 50 la suta, ceea ce înseamnă ca am putea avea același consum de energie electrică, acelasi consum de bani dar la o calitate mult mai bună, cu mai multe corpuri de iluminat la o acoperire mult mai uniforma a teritoriului întreg a municipiului Ungheni”.

Municipiul Ungheni are o populație de circa 35,000 de locuitori, care împreună, vor beneficia de iluminarea stradală modernizată și servicii publice îmbunătățite.

Angela Ciocîrlan, președinte AO ”Făclia”

”Consider că este foarte bine când se propduce o schimbare și schimbarea se face în favoarea oamenilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -