12 C
Chișinău
luni, octombrie 25, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Problema caselor comunitare în raionul Orhei

Acasă Articole Locuinţă, apă, sanitaţie, canalizare Problema caselor comunitare în raionul Orhei

Cinci case comunitare lansate în raionul Orhei cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană.

Mai multe persoane cu dizabilități din raionul Orhei au fost dezinstituționalizate și au primit șansa de a începe o viață independentă datorită lansării a cinci case comunitare în raionul Orhei.
În cadrul unor proiecte finanțate de Uniunea Europeană, Asociația Obștească ”Servicii Sociale Durabile” și AO ”Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina” au oferit suport și asistență tehnică Centrului de plasament temporar pentru copii cu dizabilități din mun. Orhei în amenajarea și dotarea caselor comunitare cu toate cele necesare pentru asigurarea unui trai independent beneficiarilor.

Astfel, 29 de tineri rezidenți ai Centrului de Plasament temporar pentru copii cu dizabilități din municipiul Orhei s-au mutat în case comunitare. Aceștia dispun de toate condițiile necesare pentru un trai independent, iar echipele de suport îi susțin în acest proces.

”Este bine la căsuța noastră. Avem dormitor frumos. În bucătărie, putem servi ceva oricând dorim, spune Andrei Timoșenco, care locuiește acum în casa comunitară din satul Zorile. Cel mai mult îmi place că avem și grădină.”

Casa comunitară este un serviciu destinat persoanelor cu dizabilități mintale care au nevoie de îngrijire, protecție, suport continuu și atenție din partea celor din jur pentru dezvoltarea abilităților de trai independent.

„Casa comunitară este o locuință obișnuită, care nu se deosebește cu nimic de alte case din comunitate. Astfel, ne dorim ca și locuitorii caselor comunitare din raionul Orhei să devină membri ai comunităților locale cu drepturi și responsabilități egale. Echipele de suport se implică pentru acordarea îngrijirilor calitative și învățarea abilităților elementare pentru viață. Ne bucurăm mult să vedem cum foștii noștri rezidenți fac progrese zi de zi și tind spre un trai independent”, a afirmat Zinaida Tcacenco, director interimar al Centrului de Plasament Temporar pentru Copii cu Dizabilități din mun. Orhei.

Scopul serviciului este de a asista persoanele cu dizabilități să obțină cât mai multă independență și să-și dezvolte propriul potențial.

„Cooperarea strânsă dintre autorități și aceste două organizații ale societății civile este un adevărat exemplu, a declarat Victoria Neaga, manager de proiect la Delegația Uniunii Europene. Vom continua susținerea unor astfel de inițiative necesare”.

În cadrul proiectului implementat de AO „Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina” au fost amenajate două imobile în satele Zorile și Lucășeuca unde s-au mutat 11 beneficiari. Valoarea imobilelor este de 54 000 de Euro, acestea fiind procurate din bugetul de stat, prin intermediul Centrului de Plasament Temporar pentru Copii cu Dizabilități din mun. Orhei. Bugetul proiectului finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Fundația Soros Moldova este de 43 203 euro, sursele fiind utilizate pentru dotarea și amenajarea caselor comunitare. Alte 3500 euro au fost utilizate pentru achiziționarea echipamentelor de protecție necesare. Astfel, valoarea totală a proiectului ajunge la 100 700 Euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -